Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ – Χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν την έδρα της κυβέρνησης

Χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν την έδρα της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην πρώην βρετανική αποικία, ενώ προετοιμάζονται να αποκλείσουν την καρδιά του οικονομικού αυτού κέντρου της Ασίας.

Το κίνημα Occupy Central επίσπευσε τα σχέδιά του για κινητοποιήσεις κατά τρεις ημέρες, αφού δεκάδες χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώνονται την τελευταία εβδομάδα έξω από την έδρα της κυβέρνησης. Αρχικά οι διοργανωτές του κινήματος σκόπευαν να αποκλείσουν την οικονομική συνοικία Central του Χονγκ Κονγκ την 1η Οκτωβρίου, εθνική επέτειο της Κίνας.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών κλιμακώθηκαν αργά την Παρασκευή το βράδυ, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και πέρασαν στην εσωτερική περίμετρο της έδρας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους ηγέτες των φοιτητών, στην κινητοποίηση αυτή πήραν μέρος περίπου 80.000 άνθρωποι, αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Συνολικά 74 διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και τρία ηγετικά στελέχη του κινήματος των φοιτητών, συνελήφθησαν την Παρασκευή. Επίσης, τουλάχιστον 29 πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν.
Η οργή για την καταστολή των κινητοποιήσεων αυτών ώθησε έως και 60.000 διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ ήδη από χθες το απόγευμα και να συγκεντρωθούν έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης.

Το κίνημα Occupy Central επεσήμανε ότι οι ενέργειες των φοιτητών «άγγιξαν πολλούς κατοίκους του Χονγκ Κονγκ» και ενέπνευσαν την ομάδα να αποφασίσει ότι έχει έρθει η ώρα «να ξεσηκωθούμε και να δράσουμε».

«Όποιος αγαπά το Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να συνταχθεί μαζί μας. Αυτό γίνεται για το μέλλον του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Τζίμι Λάι ένας μεγιστάνας του Τύπου και γνωστός επικριτής της κυβέρνησης της Κίνας ο οποίος έχει υποστηρίξει τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές μέσω των εντύπων του, στα οποία περιλαμβάνεται μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της πόλης, αλλά και μέσω δωρεών.

Οι διαδηλωτές σήμερα είναι εξοπλισμένοι με γυαλάκια κολύμβησης, μάσκες και αδιάβροχα για να αντιμετωπίσουν τη σύγκρουση με την αστυνομία, η οποία την Παρασκευή έκανε εκτεταμένη χρήση σπρέι πιπεριού.
Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι η πιο επίμονες πράξεις πολιτικής ανυπακοής που έχουν σημειωθεί στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην κυριαρχία της Κίνας.

Οι δρόμοι γύρω από την έδρα της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στη συνοικία Admirality δίπλα ακριβώς στη συνοικία Central, είναι γεμάτοι με ανθρώπους, ενώ έχουν στηθεί μεταλλικά φράγματα από τους διαδηλωτές, σε μια προσπάθεια να αμυνθούν απέναντι σε μια πιθανή επέμβαση της αστυνομίας.

Παρόλα αυτά πολλοί επιχειρηματίες του Χονγκ Κονγκ τάσσονται κατά του κινήματος Occupy Central προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να βλάψει τις επιχειρήσεις και την οικονομική σταθερότητα της πόλης.

Η Κίνα, η οποία ανέκτησε το 1997 το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης θα εκλέγεται πράγματι από το 2017 με καθολική ψήφο, αλλά μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι επιλεγμένοι από μια επιτροπή θα μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Ένας συνασπισμός φιλοδημοκρατικών κινημάτων υπό την οργάνωση Occupy Central διεξάγει έκτοτε εκστρατεία για να καταγγείλει αυτό που πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θεωρούν αυξανόμενη επέμβαση του Πεκίνου στις τοπικές υποθέσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ