ΑΠΕ προς Times: Δεν μιλήσαμε ποτέ για «κατάρρευση» της Ακρόπολης

Αθήνα

Με επιστολή του προς την εφημερίδα «Times» του Λονδίνου, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) καθιστά σαφές ότι ουδέποτε μετέδωσε είδηση για «κατάρρευση» της Ακρόπολης.

Επικαλούμενο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Times δημοσίευσαν άρθρο με τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει προειδοποιούν έλληνες μηχανικοί».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τηλεγράφημά του αποτύπωνε τη συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων κατά τη διάρκεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «κατάρρευση, ούτε την υπαινίχθηκε. Επομένως, ο τίτλος του άρθρου είναι παραπλανητικός, όπως και η παράγραφος “το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ αναφέρει ότι μηχανικοί ανακάλυψαν ότι τμήμα του τεράστιου βράχου -με επίπεδη κορυφή-, όπου βρίσκεται ο αρχαίος Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας, αρχίζει να υποχωρεί”».

«Η Ακρόπολη καταρρέει και θα χρειαστεί δουλειά για να επισκευαστεί, προειδοποίησαν αρχαιολόγοι στην Ελλάδα» γράφουν οι Times, επικαλούμενοι τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη μελέτη που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Και η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διέψευσε το δημοσίευμα, αναφέροντας σε επιστολή της προς την εφημερίδα, ότι το άρθρο «δεν αντανακλά καθόλου την πραγματικότητα», καθώς παρουσιάζει ένα μικρό απομονωμένο περιστατικό ως απειλή για την Ακρόπολη.

Όπως σημειώνεται στην απαντητική επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον αναπληρωτή διευθυντή της Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δρ Κωνσταντίνο Κίσσα, ένα μικρό θραύσμα σχιστόλιθου (μήκους 60 εκατοστών) αποκολλήθηκε μετά από σφοδρή βροχόπτωση τον περασμένο χειμώνα.

Λόγω αυτού, συνεχίζει η επιστολή, η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διεξήγαγε μία τεχνική μελέτη για μικρής κλίμακας προληπτικά σταθεροποιητικά έργα στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ