Όταν ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε δημόσια τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

22 χρόνια μετά την ρήξη στις σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που έφερε τη πτώση της τότε κυβέρνησης, ο “πάγος έσπασε” με το δημόσιο “ευχαριστώ” του νυν πρωθυπουργού στον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια του κόμματος.

Η ρήξη στις σχέσεις των δύο ανδρών πριν από 22 χρόνια ήταν σφοδρή, καθώς η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά έφερε ουσιαστικά και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ – EUROKINISSI

Οι δύο άντρες είχαν έντονη διαφωνία σχετικά με το Μακεδονικό ζήτημα, το οποίο ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς χειριζόταν αποκλειστικά.

ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ – EUROKINISSI

Σήμερα, 22 χρόνια αργότερα, ήρθε η ιστορική στιγμή για την παράταξη, αφού κατά την διάρκεια της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυσή της, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε δημόσια τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Το χρονικό της ρήξης

Στις 13 Απριλίου του 1992 συγκλήθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή και μετά τη σύνοδο, ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου την αποπομπή του Α. Σαμαρά από την κυβέρνηση.

ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ – EUROKINISSI

Στη συνέχεια το υπουργείο ανέλαβε ο ίδιος ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά την πλήρη διαφοροποίηση του Α. Σαμαρά από την κυβερνητική γραμμή.

ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ – EUROKINISSI

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε παρουσιάσει στη σύσκεψη ένα σημείωμα με επτά σημεία δράσης, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του πρωθυπουργού.

ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ – EUROKINISSI

Στις 21 Οκτωβρίου του ίδιου έτους ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που προκάλεσε “χιονοστιβάδα” εξελίξεων, με την παράταξη να χάνει αργότερα τη δεδηλωμένη και να οφηγεί την χώρα σε εκλογές, στις οποίες συνετρίβη από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

πηγή: newsIt.gr