Η διατροφή ως σύμμαχος της ερωτικής διάθεσης

Δεν είναι τυχαίο το γνωμικό του λαού μας «ο έρωτας περνάει από το στομάχι». Η ερωτική επιθυμία εξαρτάται από παράγοντες ψυχολογικούς αλλά και από τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Και στις 2 περιπτώσεις υπάρχου τροφές που μπορούν να επέμβουν στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και να ανεβάσουν την ερωτική διάθεση.

Όσον αφορά τους ψυχολογικούς παράγοντες, για να μπορέσει ένα τρόφιμο να επηρεάσει την ερωτική διάθεση θα πρέπει να επεμβαίνει σε κάποια από τις αισθήσεις. Έτσι υπάρχουν τρόφιμα που το σχήμα, το μέγεθος, η γεύση, το άρωμα και η υφή τους παραπέμπουν είτε στην ερωτική πράξη είτε στα αντρικά και γυναικεία γεννητικά όργανα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν από τη μία η μπανάνα, τα καρότα και τα σπαράγγια και από την άλλη τα στρείδια.1515949

Περνώντας στον τρόπο που η διατροφή και τα τρόφιμα επηρεάζουν τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, που σχετίζονται με την ερωτική διάθεση, θα πρέπει να τονιστεί αρχικά ότι η κατάσταση της υγείας ενός ατόμου επηρεάζει και την ερωτική του διάθεση. Μια ισορροπημένη διατροφή λοιπόν είναι αυτή που προάγει την υγεία ενός ατόμου, το βοηθάει να διατηρήσεις ένα φυσιολογικό βάρος και επομένως συμβάλλει στην ερωτική του διάθεση.

Η ερωτική διάθεση σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την εγκεφαλική λειτουργία. Σημαντικό ρόλο για την εγκεφαλική λειτουργία παίζουν οι νευροδιαβιβαστές, ουσίες δηλαδή που μεταφέρουν τα μηνύματα από νευρικό κύτταρο σε νευρικό κύτταρο. Στην πλειοψηφία τους οι νευροδιαβιβαστές αποτελούνται από αμινοξέα. Τα αμινοξέα αποτελούν τους δομικούς λίθους των πρωτεϊνών. Επομένως τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας συμβάλουν στην αυξημένη ερωτική διάθεση. Τέτοια τρόφιμα είναι το κρέας, το γάλα, τα τυριά, το αυγό, τα ψάρια και γενικά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης εκτός από το βούτυρο. Πέρα από τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα σημαντικός είναι και ο ρόλος των τροφίμων που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (παίζουν σημαντικό ρόλο στη δράση των νευροδιαβιβαστών) αλλά και βιταμίνη C, μαγνήσιο και σελήνιο (προστατεύουν τους νευροδιαβιβαστές).

Τα τρόφιμα που περιέχουν τα παραπάνω μικροθρεπρικά συστατικά είναι:

Βιταμίνη Β1 Πηγές : Φακές, αλεύρι ολικής άλεσης, αρακάς, φασόλια,καρύδια
Βιταμίνη Β3 Πηγές : Μαγιά μπύρας, σολομός, τόνος, χοιρινό, φιστίκια
Βιταμίνη Β6 Πηγές : Μπανάνες, καρότα, αυγά, αβοκάντο, γαρίδες, τόνος
Βιταμίνη Β12 Πηγές: Ψάρι, κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα
Φυλλικό οξύ Πηγές : Μπανάνες, καρότα, αυγά, αβοκάντο, γαρίδες, τόνος
Βιταμίνη C Πηγές : Πράσινα λαχανικά, εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια, ντομάτες
Mαγνήσιο Πηγές : Κακάο, ξηροί καρποί, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, καλαμπόκι
Σελήνιο Πηγές : Ανεπεξέργαστοι σπόροι δημητριακών, μαγιά

Βέβαια υπάρχουν και κάποιες κατηγορίες τροφίμων ή τρόφιμα που περιέχουν περισσότερα από ένα θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν θετικά την ερωτική διάθεση και θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά για αυτά.

• Θαλασσινά: Αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και νιασίνη (βιταμίνη Β3). Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη, ενώ η νιασίνη συμβάλει στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
• Ξηροί καρποί: Καλή πηγή αντιοξειδωτικών που συμβάλουν στην σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος άρα οπότε και στη αύξηση της ερωτικής διάθεσης. Επίσης περιέχουν και ψευδάργυρο Αν συνδυαστούν με μέλι έχουμε μια πολύ καλή πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να αποδοθεί άμεσα.
• Αβοκάντο: Πλούσιο σε βιταμίνη Β6 και Ε που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και των νευροδιαβιβαστών
• Σοκολάτα: Η σοκολάτα διαθέτει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες, χάρη στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Με την κατανάλωση της, απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες ουσίες, οι οποίες βοηθούν στην εκδήλωση ευφορίας και κατ’ επέκταση ερωτικής επιθυμίας
• Καρπούζι: Ενισχύει την ερωτική διάθεση του αντρικού φύλου, γιατί περιέχει κιτρουλίνη, μια ουσία που βοηθά στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων άρα και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
• Μπανάνες: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο βοηθάει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχουν ένα ένζυμο τη «bromalein», το οποίο είναι απαραίτητο για τη σεξουαλική υγεία των ανδρών. Οι μπανάνες είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β
• Αλκοόλ: Σε λογικές ποσότητες βοηθά στην χαλάρωση και στη μείωση των αναστολών. Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος ενώ η μαγιά που περιέχει η μπύρα είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
• Καυτερές πιπεριές: Οι καυτερές πιπεριές και γενικά τα καυτερά φαγητά περιέχουν μια ουσία την καψαικίνη, η οποία συμβάλλει την απελευθέρωση ουσιών που επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό και πιθανόν προκαλούν την απελευθέρωση των ενδορφινών που βοηθούν στην εκδήλωση ευφορίας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι υπερβολές θα έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση των παραπάνω τροφών και είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή. Καθώς η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει μην ξεχνάτε ότι και η κατάλληλη ατμόσφαιρα θα παίξει σημαντικό ρόλο.

zougla.gr