Με επιτυχία η ημερίδα για την ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού στο ΚΠΕ Φιλιππιάδας

  • Συγκινητική ατμόσφαιρα από παλιούς «γνώριμους»

 

  • Ρεπορτάζ: Νίκος  Σουτόπουλος
  • Φωτογραφία: Αθηνά Πανάγιου

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ: Συγκινητικές στιγμές από τα παιδικά τους χρόνια ως μέλη της μεγάλης οικογένειας της Παιδόπολης Ζηρού είχαν την ευκαιρία να αναπολήσουν ως ενήλικοι τώρα πια οι τρόφιμοι-μαθητές τότε, στα δύσκολα εμφυλιακά και μεταεμφυλιακά χρόνια (1946-1960), στο πλαίσιο μιας ενδιαφέρουσας ημερίδας με θέμα:  «Η Παιδόπουλη Ζηρού στο χώρο και το χρόνο», που διοργανώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2014 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Φιλιππιάδας.

Τους επισκέπτες υποδέχθηκε στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της παλιάς Παιδόπολης Ζηρού και τώρα Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής   Εκπαίδευσης του Κέντρου Νάστου Μαριάννα, η οποία αναφέρθηκε στους σκοπούς και στόχους της ημερίδας. Στις ομιλίες που ακολούθησαν αναδείχθηκε ο ιδιαίτερος ρόλος που διαδραμάτισε η Παιδόπολη στην εμφυλιακή και μετεμφυλιακή Ελλάδα, και για το λόγο αυτό έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος και τόπος αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Bερβενιώτη  Τασούλα-Ιστορικός,  μίλησε με θέμα: «Ο Έρανος της βασίλισσας και οι Παιδοπόλεις. Το ιστορικό πλαίσιο».

Επίσης ο Κλωντ Νουαρ-Μελετητής αρχείων ΔΕΕΣ, εγγονός του Ελβετού κατασκευαστή της Παιδόπολης Ζηρού, αναφέρθηκε στην «Έρευνα για τις Παιδοπόλεις στα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη». Ακόμη παρουσιάστηκαν νεότερα στοιχεία από την έρευνα, σχετικά με το θέμα, στα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη, η μελέτη που σκιαγραφεί το ιστορικό πλαίσιο της εποχής αλλά και το σκεπτικό που οδήγησε τις αρμόδιες υπηρεσίες στο χαρακτηρισμό της Παιδόπολης ως ιστορικού τόπου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προφορικές μαρτυρίες μαθητών και εργαζομένων της Παιδόπολης Ζηρού.

 Οι επίσημοι προσκεκλημένοι στην ημερίδα για την Παιδόπολη Ζηρού.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι στην ημερίδα για την Παιδόπολη Ζηρού.

 

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παιδείας και Πολιτισμού κ. Παντελής Κολόκας χαιρετίζει την εκδήλωση.

Ο Περιφερειάρχης  Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης, χαιρετά την εκδήλωση.

 

Ο Κλωντ Νουαρ-Μελετητής αρχείων ΔΕΕΣ, εγγονός του Ελβετού κατασκευαστή της Παιδόπολης Ζηρού.

Ο Κλωντ Νουαρ-Μελετητής αρχείων ΔΕΕΣ, εγγονός του Ελβετού κατασκευαστή της Παιδόπολης Ζηρού.

Τα παιδιά της Παιδόπολης καθώς και πολλοί εργαζόμενοι ξαναγύρισαν στο “σπίτι” τους, μίλησαν για τη ζωή και τα βιώματά τους σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα. Επίσης έγινε η παρουσίαση της νέας έκδοσης του Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας με τίτλο: «Το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα της λίμνης Ζηρού» και είναι αφιερωμένο στην Παιδόπολη Άγιος Αλέξανδρος λίμνης Ζηρού. Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής, η Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης Ηπείρου κα Θ. Χουλιάρα, αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Ζηρού, ο Προϊστάμενος Παιδαγωγικής καθοδήγησης Α/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου κ. Στέφ. Τσιάλος, ο Δ/ντης Β/θμιας Εκπ/σης Πρέβεζας, οι Υπεύθυνοι Σχολ. Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Άρτας & Πρέβεζας, ο Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων Ιωαννίνων κ. Στέφ, Σίντος, πολλοί Παιδοπολίτες – εργαζόμενοι και μαθητές της Παιδόπολης – εκπαιδευτικοί αλλά και φίλοι της Παιδόπολης.

Μετά το τέλος της ημερίδας είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κα Ελένη Δούβλη-Οικονομίδη, δασκάλα και ομαδάρχη στην Παιδόπολη Ζηρού το 1961, τον κ. Κων/νο Δήμου, Συντ. Γεωπόνο-Φιλόλογο, τρόφιμο-μαθητή το 1950-54 και τον κ. Ηρακλή Βασάκο, τρόφιμο-μαθητή το 1951-54.  Πίνοντας καφέ πάνω από την πανέμορφη σήμερα λίμνη του Ζηρού, θυμήθηκαν τα παλιά και τις όμορφες στιγμές που έζησαν στα παιδικά τους χρόνια, αλλά και σε δύσκολες εποχές για την Ελλάδα, λέγοντας σε μια αποκλειστική συνέντευξη για την “ΡΗΡ”:

«Προσπαθούσαμε όλο το προσωπικό κι εγώ ως ομαδάρχισσα να προσφέρουμε μια ζεστή αγκαλιά σε όλα τα παιδιά του εμφυλίου πολέμου που ξεριζώθηκαν βίαια από τις οικογενειακές τους εστίες», μας είπε η κα Δούβλη-Οικονομίδη.

«Νιώθω συγκίνηση και ευγνωμοσύνη γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλέσω στη μνήμη μου όμορφες στιγμές που έζησα σε τραγική περίοδο για την εμφυλιακή Ελλάδα», μας τόνισε ο κ. Κ. Δήμου.

Ο κ. Βασάκος πρόσθεσε ότι «στις Παιδοπόλεις της Ελλάδας που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη όλα τα παιδιά μορφώθηκαν με αρχές, αξίες και βιώματα που τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή, ως ενήλικοι τώρα».

Αναχωρώντας ο καθένας για τις δικές τους οικογενειακές εστίες τώρα στα Γιάννενα, με αποχαιρέτησαν και υποσχέθηκαν ότι θα συμβάλλουν από μέρους τους για τη διάσωση του πολύτιμου ιστορικού αρχείου  της Παιδόπολης Ζηρού και την ιστορική καταγραφή σε απομνημονεύματα και λευκώματα των έντονων βιωμάτων της παιδικής τους ηλικίας.

 

Φωτογραφία εποχής 1950 με τους τρόφιμους-μαθητές της Παιδόπολης Ζηρού (2).

Φωτογραφία εποχής 1950 με τους τρόφιμους-μαθητές της Παιδόπολης Ζηρού (2).

 

Το Δημοτικό Σχολείο σήμερα μέσα στις εγκαταστάσεις της παλιάς Παιδόπολης Ζηρού.

Το Δημοτικό Σχολείο σήμερα μέσα στις εγκαταστάσεις της παλιάς Παιδόπολης Ζηρού.

 

Εντυπωσιακά όμορφη θέα από εξώστη πάνω από τη λίμνη Ζηρού.

Εντυπωσιακά όμορφη θέα από εξώστη πάνω από τη λίμνη Ζηρού.

 

 Η κα Ελένη Δούβλη-Οικονομίδη,ο κ. Κ. Δήμου και ο κ. Ηρ. Βασάκος απολαμβάνουν τον καφέ με όμορφη θέα τη λίμνη Ζηρού.

Η κα Ελένη Δούβλη-Οικονομίδη,ο κ. Κ. Δήμου και ο κ. Ηρ. Βασάκος απολαμβάνουν τον καφέ με όμορφη θέα τη λίμνη Ζηρού.

 

 Η ομορφιά της φύσης δίπλα στη λίμνη Ζηρού.

Η ομορφιά της φύσης δίπλα στη λίμνη Ζηρού.