Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου, 8 Οκτωβρίου 2014


Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αναφορά γίνεται επίσης στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία, στην υπόθεση Αρίστο, στη συζήτηση για το ΡΙΚ στη Βουλή, στην απόφαση του Ανωτάτου για τις πολλαπλές συντάξεις και στη συνέχιση της δίκης για την Δρομολαξιά.

«Παγώνουν οι συνομιλίες» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει για την αναστολή συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις, την ενημέρωση Αθήνας και ΗΕ και για το τι συζητήθηκε στο χθεσινό συμβούλιο αρχηγών των κομμάτων. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει ότι το ΔΝΤ προβλέπει μικρότερη ύφεση το 2014 και μικρή ανάπτυξη για το 2015. Επίσης η «Α» στην πρώτη της σελίδα γράφει για την συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τα οικονομικά του ΡΙΚ.

Υπό τον τίτλο «Μας επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό η Άγκυρα» η «Σημερινή» αναφέρεται στο κύριό της θέμα στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, το τι συζήτησαν οι αρχηγοί των κομμάτων χθες στο Προεδρικό και τις επόμενες κινήσεις Λευκωσίας-Αθήνας. Αλλού γράφει ότι το Ανώτατο έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων και έτσι τώρα το κράτος καλείται να καταβάλει αναδρομικά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε δικαιούχους. Σε άλλο της ρεπορτάζ που προβάλλεται πρωτοσέλιδα η «Σ» γράφει ότι ο πρώην αρχηγός της ΕΦ Πέτρος Τσαλικίδης διώκεται στην Ελλάδα για την υπόθεση του Μαρί.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο «Σκληρό πόκερ από Λευκωσία» και αναφέρεται στην απάντηση της ε/κ πλευράς στις τουρκικές προκλήσεις με αναστολή συμμετοχής στις συνομιλίες, σημειώνοντας ότι ο ΠτΔ κάλεσε στη Λευκωσία τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος όμως δεν μπορεί να έλθει τώρα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος για τις πολλαπλές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και ότι τώρα αναδρομικά τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν. Επίσης ο «Φ» στην πρώτη του σελίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε την εξέταση νομοσχεδίων που έμειναν στα συρτάρια της Βουλής και αφορούν μεταξύ άλλων το περιορισμό των θητειών Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με τίτλο στο κύριό της θέμα «Ώρα για διπλωματία» η «Χαραυγή» γράφει ότι οι κυβερνώντες δρέπουν τώρα τους καρπούς της μονοδιάστατης πολιτικής τους και ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε στήριξη από δυτικούς συμμάχους στα διαβήματα για τις τουρκικές προκλήσεις. Αλλού γράφει για την συνέχιση στην ακροαματική διαδικασία για την Δρομολαξιά και το τι κατατέθηκε χθες στο δικαστήριο για τον Νίκο Λίλλη.  Επίσης η «Χ» στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα πήραν 2,6 δις από ευρωπαϊκά κονδύλια και τα ταμεία των ΜμΕ είναι άδεια.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Πρόεδρος: Δεν είχα άλλη επιλογή» αναφέρεται στην απόφαση για αναστολή της συμμετοχής στις συνομιλίες και την γραπτή δήλωση του ΠτΔ ως απάντηση στις τοποθετήσεις Έρογλου για το θέμα. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου για την Τράπεζα Κύπρου και το ΔΣ και τις επικρίσεις για έλεγχο της Κυβέρνησης. Επίσης αναφορά γίνεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σε αύξηση των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων στη Βρετανία, τα οποία και συσχετίζονται με την πίστη κάποιων σε μαγεία.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΗΦ)