Κάτοικοι Μαριούπολης: Το σπίτι μας πήρε φωτιά και δεν έχουμε που να απευθυνθούμε για βοήθεια…

Της Αντωνίας Τρουμπούκη

Μια προσέγγιση της φρικτής πραγματικότητας του πολέμου, ελάχιστος φόρος τιμής γα τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό η «ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ» που πραγματοποιήθηκε από 22 ως 25 Σεπτεμβρίου 2014 στον Φιλολογικό Σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΣΟ από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «ΑΡΚΑΝΤΙΑ».

Το ειρηνικό μήνυμα της έκθεσης αποτυπώθηκε μέσα από την σειρά επιλεγμένων φωτογραφιών, στις οποίες αφαιρετικά και άμεσα παρουσιάστηκαν γεγονότα και πρόσωπα, που βοήθησαν να οδηγηθούμε σε σύγκλιση απόψεων για θετικότερα και πλέον αποδεκτά συμπεράσματα.

«Τα πολεμικά γεγονότα υπήρξαν ένα κακό όνειρο, κατά την διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας και οι εντολοδόχοι όπως πάντα, μακρυά από τις εμπόλεμες ζώνες» θα πει χαρακτηριστικά μεταξύ των άλλων η πρόεδρος του πολιτιστικού Οργανισμού κα Αικατερίνη Παλιού διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 22/9, όπου παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο πρέσβυς της Ελβετίας κ. Λορέντζο Άμπεργκ, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Ιράν Δρ Μοχαμμάντ Μοζαφαρί, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Τουρκίας, ο διευθυντής του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου κ. Κουπρικόβ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολος Κακλαμάνης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Γαβριήλ Αβραμίδης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Επιστημόνων κ.κ. Παναγιώτης Ξανθόπουλος και Γιώργος Παπαδόπουλος, καθώς και πλήθος επισκεπτών.

Η έκθεση περιόδευσε στις πόλεις: Φρακφούρτη, Βιέννη, Γκρατς, Βαρσοβία και Νάπολη.

«Σήμερα η χώρα μας μοιάζει σαν το σπίτι μας να πήρε φωτιά και να μην έχουμε πού ν’ απευθυνθούμε για βοήθεια» ακούσαμε να λένε αυτόπτες μάρτυρες, κάτοικοι της Μαριούπολης, που μετέφεραν προσωπικές και άλλες εμπειρίες από τα αιματηρά επεισόδια, που σπέρνουν τρόμο ακούγοντάς τα. «Καθημερινά, είπε, περιμένουμε τον θάνατό μας. Πρέπει με αγάπη να γιατρέψουμε τις πληγές μας, να μην πουλήσουμε τις πατροπαράδοτες αξίες μας. Δεν πρέπει να σκοτώνουμε, για να ζήσουμε…».

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 22/9/2014 παρευρέθησαν δημοσιογράφοι από τον ελληνικό και ξένο τύπο. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη η κα Σήλια Νικολαΐδου καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και συγγραφέας είπε χαρακτηριστικά: «Στην Ανατ. Ουκρανία η απανθρωπιά επιβιώνει με την ανοχή μας, γιατί προσπερνάμε την τραγωδία με απάθεια. Ακούμε για ειρήνη και εννοείται πόλεμος, που έχει πρόσωπο, σχήμα. Εκφράζει μίσος, οργή, εξευτελισμό, πείνα, απόγνωση, τρέλλα. Θάνατος παντού, αβάσταχτο το τίμημα. Η παραπληροφόρηση ν’ αλλοιώνει την πραγματικότητα. Υπεκφυγές κι όμορφα λόγια, σιωπή κι ο Θεός ν’ αποστρέφει το βλέμμα».

Ο διδάκτωρ ιστορίας και γεωπολιτικής κ. Ηλίας Ηλιόπουλος ανέλυσε πλευρές της νεώτερης ιστορίας για τα γεγονότα που διαδραματίζονται από τις αρχές των δύο παγκοσμίων πολέμων στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και τις χώρες της Μεσευρώπης. Μία ιστορία που επαναλαμβάνεται, στρατιωτικές επιδιώξεις που αναζωπυρώνονται, με άμεσο κίνδυνο στην ασφάλεια της Ευρώπης και της παγκόσμιας ειρήνης γενικότερα. Ο κ. Δημ. Κωνσταντακόπουλος δημοσιογράφος και συγγραφέας αναφέρθηκε στα δεινά του πολέμου, τις σφαγές και καταστροφές, την χειραγώγηση συνειδήσεων, την διάλυση κρατών, όπως στην εποχή της Ιεράς Συμμαχίας, με σκοπό την ύπαρξη αδύναμων προτεκτοράτων.

Ο κ. Κώστας Γρίβας διδάκτωρ Γεωπολιτικής τόνισε ότι «η σημερινή κατάσταση αποτελεί ύβρι στην λογική ανάγνωση των διεθνών σχέσεων. Ο ισχύων μέχρι τώρα στην Δύση «Ορθός Λόγος» και η συμβατική ισορροπία δυνάμεων δεν υπάρχουν, με επακόλουθο την κυοφορία και αναγέννηση του πυρηνικού ανταγωνισμού, πιο επικίνδυνου κι από την εποχή του ψυχρού πολέμου».

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών κ. Ταταρίδης – Πάλλας Γεώργιος κατέθεσε ατράνταχτα στοιχεία του ΟΗΕ για θύματα πολέμου, μετακινήσεις πληθυσμών από τις πόλεις – εμπόλεμες ζώνες της Ανατ. Ουκρανίας, την εγκατάστασή τους σε παραπήγματα ή να είναι φιλοξενούμενοι σε άλλες πόλεις ή στην Ρωσία. «Τον φετεινό Αύγουστο, είπε, «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε ότι 415 χιλ. εγκατέλειψαν την χώρα. Από αυτούς 190.000 κινήθηκαν ως εσωτερικοί μετανάστες, 198.000 προς την Ρωσία και 27.000 προς Πολωνία και Λευκορωσία. Υπολογίζονται σε 150.000 πρόσφυγες στην Μαριούπολη. Επίσης 200.000 άνθρωποι είναι χωρίς πόσιμο νερό, ρεύμα και τηλέφωνο.

Βομβαρδίζονται σχολεία, νοσοκομεία και νεκροτομεία. Στους δρόμους του Λουχάνσκ μυρίζουν τα πτώματα δηλώνουν στοιχεία του ΟΗΕ την 1/9/2014. Στα νεκροτομεία κόβεται το ρεύμα και ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα 300 πτώματα 50% είναι γυναίκες και 99% τραυματίζονται από οβίδες. Άμαχοι συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε δημόσιους χώρους. Τα υπόγεια κατοικιών λειτουργούν ως μόνιμα καταφύγια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε μέρα φονεύονται 36 ανθρώπους. Νέος εφιάλτης οι πανδημίες, αφού μέχρι σήμερα έχουμε 8.000 δηλωμένα κρούσματα. Το 70% των εργαζομένων στα νοσοκομεία έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους. Εμβόλια δεν υπάρχουν. Το HIV, η φυματίωση σε ραγδαία επιδείνωση. Η έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων γιγαντώνεται. «Τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη επιβίωση και χάνεται ο πολιτισμός» θα πει χαρακτηριστικά ο ομιλητής κ. Βαγγέλης Τσεκούρας.

Στην φωτιά του πολέμου, που απεικονίζεται στις φωτογραφίες της έκθεσης δοκιμάζεται άγρια το πολιτισμικά πολύμορφο ψηφιδωτό των εθνιστικών ομάδων, που ζούσαν αρμονικά και μέσα από την ελευθερία έκφρασης κράτησαν ζωντανές τις παραδόσεις τους και έδωσαν τόση γοητεία στην χώρα αυτή.

Σημειώνουμε ότι στις εμπόλεμες ζώνες χτυπά η καρδιά της Ελληνικής Ομογένειας με τα 40 ελληνικά χωριά και τους 105 ελληνικούς συλλόγους, αβοήθητη να υφίσταται τις δυσχερότατες συνέπειες της σφοδρής πολεμικής αντιπαράθεσης, του αποπροσανατολισμού και του διχασμού, που δύσκολα επανορθώνεται. Η σκέψη μας είναι κοντά τους, όπως και σε όλο τον ουκρανικό λαό. Ο κ. Στέλιος Ελληνιάδης επανειλημμένα μας έχει παρουσιάσει το πλούσιο και ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος κινηματογραφικό υλικό, που έχει συλλέξει από την περιοχή και τον ευχαριστούμε, καθώς και τους διοργανωτές της έκθεσης, που μας έδωσαν αυτή τη συγκίνηση.

Παρ’ όλα ταύτα εμείς προσπερνάμε την ανθρώπινη τραγωδία αθόρυβα, ανεχόμενοι να συμβαίνουν τα έκτροπα. Ας μην κλείνουμε τα μάτια και ας αλλάξουμε τρόπο σκέψης, να υψώσουμε τις φωνές μας, για να επέλθει ειρήνη στην περιοχή.

Σ’ αυτό θα βοηθήσουν και οι φωτογραφίες της έκθεσης την οποία ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του Πολιτιστικού Οργανισμού ‘ARCADIA’ είναι:

Ε-mail: info@theatrearcadia.com

www.theatrearcadia.com