Αυστηρή απάντηση του ΥΠΕΞ στις τουρκικές προκλήσεις- Παρέμβαση στη Βουλή για την Ψήφο

«Είναι λυπηρό και παράδοξο το γεγονός ότι η Τουρκία σε μία περίοδο κατά την οποία, πρώτον, η προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας είναι στραμμένη στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και στην αντιμετώπιση των πολλών εστιών κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και, δεύτερον, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και έχει μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αποφάσισε να προκαλέσει νέα ένταση που υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Στο κέντρο αυτών των επιλογών της Τουρκίας βρίσκεται, δυστυχώς, η άρνησή της να αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών περιλαμβάνει και τις προβλεπόμενες, από το Δίκαιο της Θάλασσας, θαλάσσιες ζώνες και ειδικότερα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, και προσωπικά ο Πρόεδρος, κ. Νίκος Αναστασιάδης, έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους και κατ’ επανάληψη, ότι τα οφέλη που προέρχονται από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν σε όλους τους Κύπριους πολίτες. Άλλωστε, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνημένης λύσης για το Κυπριακό, στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης θα ανήκουν τα θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του ορυκτού πλούτου καθώς και τα ζητήματα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Είναι, συνεπώς, απολύτως αντιφατικό να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για στοιχειώδεις πράξεις ενεργοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, όταν είναι η Τουρκία αυτή η οποία, με την παράνομη αγγελία της (NAVTEX), απειλεί να θίξει αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι, επίσης, παράδοξο η Τουρκία να στρέφεται, σε σχέση με το Κυπριακό, προς την κατεύθυνση της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν κατηγορείται διεθνώς για στρατιωτική εισβολή και παράνομη κατοχή και εποικισμό και σέβεται τους θεσμούς και τις διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, η οποία εκφράζεται δημοκρατικά μέσα από την ηγεσία της. Η Ελλάδα συμβάλλει εποικοδομητικά στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων και μέσω των χιαστί συναντήσεων που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και στην Άγκυρα με τους διαπραγματευτές της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.
Όμως, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και να θεωρεί ότι η στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό ή η σχέση της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ίδια με τη δική της θέση, τη δική της ευθύνη και τη δική της δυνατότητα άσκησης επιρροής προς την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, εξ ονόματος της οποίας εκδίδει ανακοινώσεις.

Η Τουρκία μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να συμβάλει αποτελεσματικά στην επανάληψη των συνομιλιών των δύο ηγετών, στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με κινήσεις, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και με την αποδοχή του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος- μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εθνική κυριαρχία και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Οι υψηλοί τόνοι επικράτησαν και κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με τις τοποθετήσεις πολλών βουλευτών και υπουργών να έχουν χαρακτήρα σχεδόν… προεκλογικό.

“Ριζοσπαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια, στην πράξη και όχι στα λόγια”, ως μέρος του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου από την κρίση, υποσχέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. “Εμείς θα παρουσιάσουμε ως κεφάλαιο του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου απ’ την κρίση, λύση για όλα τα κόκκινα δάνεια, που θα είναι ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια. Γιατί αυτό που περιμένει ο πολίτης να ακούσει είναι το τι γίνεται με το δικό του δάνειο, τη δική του οικογένεια και τους δικούς του εργαζόμενους”, υπογράμμισε.

Για τα περί της ανάμειξης του επιχειρηματικού κόσμου στην πολιτική ζωή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνώρισε πως υπάρχουν επιχειρηματίες που θέλουν το καλό της χώρας, καθώς διατηρούν τα συμφέροντά τους εντός της Ελλάδας, αλλά υπάρχει και η “ιδιόρρυθμη κατηγορία των επιχειρηματιών που έχουν τα assets στην Ευρώπη, ή σε χώρες άγνωστες, τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τις ζημιές τους στην Ελλάδα. Αυτοί τροφοδοτούν τα μεγάλα πολιτικά παιχνίδια – και με δημοσιεύματα. Ψάξτε να βρείτε ποιοι είναι οι μεν και οι δε”.

“Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιστρέψουμε στη συνταγή που μας έφερε στην κρίση. Αυτό σημαίνει πως η χώρα θα εκπληρώνει τους στόχους της ανελλιπώς”, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. “Στις συμφωνίες με τους εταίρους μας, η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη και η φωνή της ενιαία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε λάθος μηνύματα στους εταίρους μας”, είπε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο εκλογών, διαμηνύοντας πως αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, το 2016, και προτρέποντας τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κρατήσουν μικρό καλάθι, “διότι τα κεράσια θα είναι λίγα για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις θα μείνουν στο χρονοντούλαπο”.