Κουβέλης: Εθνική συνεννόηση-Παπαρήγα: Ο σοσιαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν την άχνη στον κουραμπιέ

Αθήνα
Η φυγή προς τα εμπρός που επιχειρεί η κυβέρνηση με την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης και με ανοικτά μέτωπα είναι ομολογία αδυναμίας, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την αναδιάρθρωση του χρέους και την εφαρμογή πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη.

Μάλιστα ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ταυτίζεται με το Βερολίνο, όταν χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν πλέον ανοικτά άλλες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

«Αν στο παρελθόν είχατε ελπίδες για μια εύνοια από τη γερμανική κυβέρνηση στη βάση της τυπικής επίτευξης κάποιων στόχων, τώρα δεν βλέπετε ότι η πολιτική αυτή δεν δίνει λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα;

» Δεν βλέπετε ότι δεν σταματούν να πιέζουν για απορρυθμίσεις και λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων; Δεν σας λέει τίποτα ότι ο διοικητής της Deutche Bank ζήτησε να εξαιρεθεί η Ελλάδα από την αγορά καλυμμένων ομολογιών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;» αναρωτήθηκε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναρωτήθηκε πού πήγε το εθνικό σχέδιο που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση: «Περιοριστήκατε σε μια έκθεση ιδεών και τίποτα πέραν αυτού» συνέχισε, τονίζοντας την ανάγκη διαφορετικής στάσης προς τους εταίρους.

«Χρειάζεται η επιδίωξη μιας νέας συμφωνίας που θα θέτει ρεαλιστικούς στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής και θα δίνει πραγματική αυτονομία στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλες μειώσεις κοινωνικών δαπανών. Δεν αντέχει άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Δεν αντέχει άλλη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Δεν αντέχει άλλες αυξήσεις φόρων. Κάθε μήνα πολίτες και επιχειρήσεις χρωστούν ακόμη περισσότερα στην εφορία. Δεν αντέχει άλλο την ανεργία» τόνισε.

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στο 2009: «Τώρα είναι η ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της χώρας σε μια θεσμικά συγκροτημένη δημοκρατία, με μια οικονομία ανοικτών αγορών, με ρύθμιση και εποπτεία, με ισχυρή επιχειρηματικότητα και ίσες ευκαιρίες για όλους.

»Δεν πρέπει να σπαταληθεί μια τέτοια ευκαιρία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος που να οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Με πλεονάσματα υποσχέσεων δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες» εξήγησε.

Εκτίμησε όμως ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η οποία παραπέμφθηκε στο μέλλον.

«Ακόμη και στα πεδία που δεν υπάρχει πίεση από τους δανειστές, ο τρόπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις είναι συντηρητικός. Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης απορρυθμίζουν τις δομές του κράτους. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αλλά όπως εφαρμόζονται από την κυβέρνηση οδηγούν στην απορρύθμιση των δικαιωμάτων και των συνθηκών ζωής των πολιτών» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση, γεγονός που σημαίνει αλλαγή της κυβέρνησης.

«Δεν συναινούμε στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.  Είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Δεν επενδύουμε στην αποτυχία της χώρας, δεν επενδύουμε στον λαϊκισμό, αλλά ταυτόχρονα δεν αποδεχόμαστε την πολιτική που καθηλώνει την κοινωνία στη φτώχεια και τη στασιμότητα. Η  Δημοκρατική Αριστερά δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» κατέληξε.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Παπαρήγα: Ο σοσιαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν την άχνη στον κουραμπιέ

Κριτική τόσο προς την πλευρά των κομμάτων της συγκυβέρνησης όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ επεφύλασσε η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ τόνισε ότι ακόμα και εάν ισχύουν τα περί εξόδου από την κρίση, ο λαός βγαίνει από αυτήν ενώ το κεφάλαιο βγαίνει συνολικά δυναμωμένο.

Η κρίση, όπως είπε η κ. Παπαρήγα, συνδέεται με μία σειρά από φαινόμενα (όπως ο δανεισμός) που είναι συνυφασμένα με το καπιταλιστικό σύστημα, όμως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τα εμφανίζουν σαν ελληνικές ιδιορρυθμίες.

Παράλληλα έστρεψε τα βέλη τόσο ενάντια στη ΝΔ όσο και ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι οι διαφορετικές συνταγές που επικαλούνται έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: Να εξασφαλίσουν ρευστότητα για την καπιταλιστική κερδοφορία.

«Κάθε μείωση στο χρέος θα την επιβαρυνθεί ο λαός» είπε η κ. Παπαρήγα και κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι τη μεγαλύτερη ζημιά που κάνουν είναι ότι καλλιεργούν στο λαό την έκπτωση των αιτημάτων του: «να αρκείται στα ψίχουλα», όπως είπε.

«Εμείς ζητάμε ο λαός να επιδιώξει την επιστροφή όλων των απωλειών. Αν είναι σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο το συζητάμε. Αλλά έτσι όπως πάνε τα πράγματα ούτε σε είκοσι χρόνια δεν θα συμβεί» τόνισε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ.

Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υποτάσσει τον λαό με τους εκβιασμούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, με τις χίμαιρες και τις ονειρώξεις. «Ο σοσιαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν την άχνη στον κουραμπιέ: αν την τινάξεις δεν μένει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο λαός δεν πρέπει να έχει μειωμένες απαιτήσεις. Πρέπει να κάνει άλλη ιεράρχηση στα αιτήματα του», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Newsroom ΔΟΛ