Άσκηση ετοιμότητας στη Βρετανία για τον Έμπολα

Μια ευρείας κλίμακας άσκηση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και υπουργών, θα διεξαχθεί σήμερα στη Βρετανία προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την εμφάνιση ενός κρούσματος του Έμπολα στο έδαφός της. 

Νοσηλευτές και γιατροί που θα φορούν ειδικές στολές καθώς και πληρώματα ασθενοφόρων θα μετάσχουν στην άσκηση που θα διαρκέσει οκτώ ώρες.

Ηθοποιοί έχουν αναλάβει να παίξουν το ρόλο των ασθενών ενώ την ίδια ώρα θα συνεδριάσει το διυπουργικό συμβούλιο αντιμετώπισης κρίσεων(Cobra) υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Τζέρεμι Χαντ.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε ότι ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι αρχές έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του Έμπολα, σημειώνοντας ότι είναι “ζωτικής σημασίας να δοκιμαστούν τα σχέδια αυτά υπό όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές συνθήκες”.

Η άσκηση, που δεν έχει διευκρινιστεί το πού ακριβώς θα γίνει, ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον μετά την κριτική που του ασκήθηκε για την απόφασή του να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε ορισμένα αεροδρόμια του Λονδίνου και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, με στόχο να ελέγχονται οι επιβάτες που φτάνουν στη Βρετανία από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία.

Ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι οι έλεγχοι αυτοί συνιστούν χάσιμο χρόνου ενώ άλλοι κατήγγειλαν την αοριστία του σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης.