ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Ο…καρεκλάς!

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Είναι και αυτό σύμπτωμα της οικονομικής κρίσης: Η επανεμφάνιση επαγγελμάτων που πολλά χρόνια τώρα είχαμε ξεχάσει την ύπαρξή τους!

Σήμερα το πρωί πέρασε από τη γειτονιά μου ο …καρεκλάς! Πόσα χρόνια είχα να τον ακούσω!  Προφανώς, την εποχή των “παχιών αγελάδων” οι καρέκλες που χαλούσανε πήγαιναν στα σκουπίδια! Ακριβώς όπως και τα κοστούμια, τα φουστάνια και τα …τρόφημα!

Τρείς με τέσσερις σακκούλες σκουπιδιών κατέβαζε ημερησίως, κατά μέσο όρο, κάθε οικογένεια πρίν από την  οικονομική κρίση. Σήμερα έχουν περιοριστεί στην …μία! Τα τρόφημα πια δεν τα πετάμε, τουλάχιστον όχι με την ευκολία που το κάναμε άλλοτε! Αγοράζουμε λιγότερα, τρώμε φαγητό και δεύτερης ημέρας μαγειρεμένο και φυλάμε στο ψυγείο ό,τι περισσεύει!

Αλλά και οι επιδιορθωτές ρούχων είναι πάλι στα …πράγματα! Σήμερα μπαλώνουμε ένα παντελόνι, δεν το πετάμε. Οι γυναίκες “γυρίζουν” ένα φόρεμα δεν το πάνε γραμμή στα σκουπίδια.

Μέχρι και τα …μαχαίρια ξανα τροχίζουμε και ξαναζεί στιγμές δόξας το …τροχείον!

Καλά, έπρεπε να φθάσει η χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής για να αποφασίσουμε να συνυπάρξουμε και μεις …με τη λογική;

Οι Έλληνες ποτέ δεν είχαν καλές σχέσεις μαζί της!  Ό,τι έκαναν σπουδαίο, οφείλεται ακριβώς στο ότι ενεργούσαν  παράτολμα, δηλαδή , έξω από τα πλαίσια της λογικής.

Είχε λογική ο ξεσηκωμός των “ραγιάδων” το 1821; Είχε λογική η αντίσταση κατά του Άξονα το 1940, έτσι πρόχειρα-πρόχειρα;

Μήπως είχε λογική το όνειρο που είδα χθες τη νύχτα; Έψαχνα να βρω, λέει, …τσουβάλια να βάλω μέσα τα κέρδη από το Τζόκερ που … δεν είχα παίξει!

Ναι, και τσουβάλια ξαναπουλάνε τα καταστήματα στην οδό Αθηνάς!

Το κακό είναι πως δεν έψαχνα μονάχα εγώ! Μαζί μου έψαχναν και 6,5 εκατομμύρια Έλληνες, άνδρες και γυναίκες! Με 4,5 εκατομμύρια ευρώ κέρδη που θα μοιράσει σήμερα το Τζόκερ, είναι να μην ψάχνουν όλοι να αγοράσουν τσουβάλια;

Ούτε αυτό έχει λογική. Αν σκεφθείτε πόσα δίς δραχμές είναι τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, θα πάθετε ίλιγγο!

Το πρόβλημα είναι, φυσικά, να τα κερδίσεις. Να πετύχεις τα μαγικά νούμερα. Ο εφιάλτης, όμως, φοβάμαι ότι θα είναι το τι να κάνεις όλα αυτά τα λεφτά, αφού τα κερδίσεις! Ποιός εμπιστεύεται σε μέρες κρίσης τις τράπεζες; Ποιός ρισκάρει να τα κρατήσει σπίτι του; Ποιός  αποφασίζει να τα επενδύσει;

Ποιός θέλει να τα βάλει με τον …Χαρδούβελη;

Φτωχός σε κυνηγάμε τα χρέη, οι τράπεζες, οι τοκογλύφοι. Πλούσιος σε κυνηγάνε οι …απαγωγείς, οι έφοροι και οι …συγγενείς!

Λογική εξήγηση υπάρχει σ΄αυτό!

Λογική στο πως κερδίζεις δεν υπάρχει!..

Πάντως, τον …καρεκλά ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα ο …παλιατζής! Αυτός, σε σύμπλευση με την λογική, έχει …αναδουλειές!

Είπαμε, ποιός πετάει πράγματα σήμερα;