Τσίπρας: Εκλογές τώρα και προεδρική εκλογή με ευρεία συναίνεση

“Κάνατε τρεις μέρες πρόβα αντιπολίτευσης”, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση για την πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως δεν έχει πάρει μια πειστική απάντηση στο ερώτημα “γιατί η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης;”, και συνέχισε σημειώνοντας: “Η πραγματική αιτία που η κυβέρνηση ζητά εκτάκτως από τους βουλευτές ψήφο εμπιστοσύνης είναι μία. Είναι η απελπισία της κυβέρνησης μπροστά στα αδιέξοδα και τη λαϊκή δυσαρέσκεια”.

“Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η αλλαγή θα έρθει μέσα από μια άλλη πολιτική. Εμείς είχαμε μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε ξανά τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις”, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τόνισε πως “ο ελληνικός λαός έχει μάτια και βλέπει. Δεν καταπίνει και την κινδυνολογία, που εξαπολύεται πότε από τα τηλεοπτικά παράθυρα και πότε από το καφενείο της Βουλής”.

“Στην αρχή μας καταγγείλατε για παροχολογία. Είναι παροχολογία η ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης. Είναι λεφτά υπάρχουν το να εξασφαλίσουμε ένα πιάτο φαΐ στους συμπολίτες μας; Ισχυρίζεστε ότι τώρα προετοιμάζετε την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Εσείς δεν λέγατε ότι το μνημόνιο ήταν καλό. Τότε γιατί ξαφνικά γίνατε αντιμνημονιακοί;”, αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η κυβέρνηση, με τις φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός, “ξεπατικώνει” το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας αντιδράσεις από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι ταυτίζεται απολύτως με τις απόψεις της Άνγκελα Μέρκελ, δεν έχει πολιτική διαπραγμάτευσης και θεωρεί το πρόβλημα του χρέους αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα, αποφεύγοντας να θίξει την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει, ζητώντας διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του εναπομείναντος.

Για την προεδρική εκλογή, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι η κυβέρνηση “ούτε με τα κιάλια” δε θα βρει τους 180 βουλευτές που χρειάζεται για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και υπογράμμισε πως δεν είναι στο συμφέρον της χώρας η παραμονή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, χαρακτηρίζοντας “πρωθυπουργό ορισμένου χρόνου” τον Αντώνη Σαμαρά.

Διεμήνυσε εξάλλου πως καμία απόφαση της κυβέρνησης δε δεσμεύει μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως το μήνυμα αυτό απευθύνεται και στις Βρυξέλλες.

Τέλος, ζήτησε να οδηγηθεί η χώρα συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές και κατόπιν να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρεία συναίνεση, σημειώνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε ζητά εκλογές για να διαχειριστεί τη μνημονιακή Ελλάδα, αλλά για να αλλάξει την Ελλάδα.