«Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν»

«Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν»Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα αποκρύπτουν μέρος των εισοδημάτων τους από την Εφορία ή δεν τα δηλώνουν καθόλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού «Economist», το οποίο επικαλείται στοιχεία του Στίβεν Χαλ, συμβούλου της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η παραοικονομία στην Ελλάδα (μη δηλωθέντα έσοδα) το 2013, όπως γράφει ο «Economist», ανήλθε στο 24% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 19%.

Ο «Economist» επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων, γεγονός που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Επιπλέον κίνητρο είναι οι εισφορές, οι οποίες αναλογούν στο 43% του συνολικού κόστους εργασίας, κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 26% που είναι ο μέσος όρος στις πλούσιες χώρες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τον «Economist», θέλει η Ελλάδα να διδαχθεί από το Περού, το οποίο καταπολέμησε την παραοικονομία δημιουργώντας μια ειδική «ομάδα κρούσης» και καταργώντας τα «παραθυράκια» στους νόμους.

Zougla.gr