Αρχισαν οι συζητήσεις για την μετεξέλιξη της σχέσης Ελλάδας – ΔΝΤ

Αρχισαν οι συζητήσεις για την μετεξέλιξη της σχέσης Ελλάδας - ΔΝΤ

Τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να  συνεχίσει την επίτευξη των στόχων του προγράμματος επανέλαβε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ στη συνάντηση που είχε την Κυριακή στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδα Γιάννη Στουρνάρα.

Στην συνάντηση πήραν ακόμη μέρος ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαικού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου  Τζέρι Ράις.

Στο πρώτο 20λεπτο της συνάντησης μετείχαν όλα τα προαναφερόμενα στελέχη, ενώ ακολούθησε 10λεπτη συνεργασία της κ. Λαγκάρντ με τον κ. Χαρδούβελη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και ενθάρρυνε την κυβέρνηση να εφαρμόσει αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Στη βάση αυτή επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσει την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Οι κ.κ. Χαρδουβελης και Στουρνάρας ενημέρωσαν, στην ημίωρη συνάντηση, την κ. Λαγκάρντ και τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τομσεν ότι η Ελλάδα επιθυμεί την μετεξέλιξη της σχέσης με το ΔΝΤ, κάτι που -όπως υπογράμμισαν- θα γίνει σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς εταίρους μέσα στους επόμενους μήνες.

«Μιλήσαμε για το σήμερα και για το αύριο», τόνισε εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική τη συζήτηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, λέγοντας πως επικεντρώθηκε στο μέλλον του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η Κρ.Λαγκάρντ τόνισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

«Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Δεν πρέπει να οπισθοδρομήσουμε», ανέφερε, προσθέτοντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σταθεί αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σε αυτό που επιχειρεί να πετύχει η χώρα.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν πως έγινε η εκκίνηση για την διαμόρφωση της νέας σχέσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ και την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Όπως ανέφεραν, οι χειρισμοί που απαιτούνται από εδώ και στο εξής είναι λεπτοί, και το βάρος πέφτει πλέον στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, καθώς και στα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου.

Ο κ. Χαρδούβελης αναχώρησε ήδη από τις ΗΠΑ με προορισμό το Λουξεμβούργο, προκειμένου τη Δευτέρα να μετέχει στο Eurogroup, παρουσία των επικεφαλής της τρόικας.
Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ