Η Αίγυπτος καλεί το Ισραήλ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να ξεκινήσει νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους στη βάση μιας αραβικής πρωτοβουλίας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 και έχει ήδη απορριφθεί από την ισραηλινή πλευρά.

«Απευθύνομαι στον λαό και την κυβέρνηση του Ισραήλ: έχει έρθει η ώρα να τερματιστεί η σύγκρουση», είπε ο Σίσι κατά την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από 50 ημέρες ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων το καλοκαίρι.

«Πρέπει να μετατρέψουμε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματική έναρξη για την επίτευξη ειρήνευσης η οποία θα διασφαλίζει σταθερότητα και ευημερία και θα κάνει πραγματικότητα το όνειρο της συνύπαρξης, αυτό είναι το όραμα της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας», υπογράμμισε ο αιγύπτιος πρόεδρος.

Στη διάσκεψη αυτή συμμετέχουν επίσης 30 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από πολλές χώρες, μεταξύ αυτών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Ο Κέρι αναμένεται να αδράξει την ευκαιρία για να ζητήσει από τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να ξεκινήσουν και πάλι τη διαδικασία ειρήνευσης.

Το σχέδιο που είχε προταθεί από τη Σαουδική Αραβία στη διάρκεια μιας συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στη Βηρυτό το 2002 προσφέρει πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ σε αντάλλαγμα με την παραχώρηση όλων των εδαφών που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 και τη συμφωνία για μια «δίκαιη λύση» για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Έκκληση για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έκανε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσει μια δεσμευτική απόφαση που θα ορίζει το χρονικό πλαίσιο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Μιλώντας στη σύνοδο των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας στο Κάιρο ο Αμπάς είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα διεξαχθούν “σοβαρές διαπραγματεύσεις” που θα οδηγήσουν σε μια οριστική διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων δήλωσε επίσης “πεπεισμένος ότι υπάρχει τοπική και διεθνής βούληση” για τη χορήγηση των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του καλοκαιριού.

Όπως υπογράμμισε, από τον πόλεμο αυτό καταστράφηκαν 61.000 σπίτι και ολόκληρες γειτονιές μετατράπηκαν σε ερείπια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ