Ομπάμα: Η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους θα πάρει χρόνο

Ουάσινγκτον
Εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων των χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον κυρίως για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των αεροπορικών επιδρομών.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των Γενικών Επιτελείων 20 χωρών, ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους θα πάρει χρόνο. «Θα υπάρξουν επιτυχίες και αποτυχίες» έσπευσε να προειδοποιήσει.

Ο πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την προέλαση των τζιχαντιστών στο Κομπάνι, όπως και στην επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ.

Οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν, διαβεβαίωσε ο Ομπάμα.

Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε αναγνωρίσει ότι η η έλλειψη χερσαίων δυνάμεων δυσχεραίνει την προσπάθεια, ιδίως στην περίπτωση του Κομπάνι.

Σχετικά με τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Τουρκία.

Το θέμα με την εμπλοκή της Άγκυρας στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, τείνει να εξελιχθεί σε σίριαλ, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας διέψευσε τα περί συμφωνίας χρήσης της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από τα αμερικανικά μαχητικά.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες σχετικά με το ζήτημα, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος.

Πάντως, από το Παρίσι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για τη στρατηγική έναντι του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο αμερικανός υπουργός είπε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, κυρίως στον τομέα των δεδομένων που «αλιεύουν» οι μυστικές υπηρεσίες.

Ο Λαβρόφ είπε μάλιστα ότι τουλάχιστον 500 άτομα έφυγαν από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Εν τω μεταξύ, το ΡΚΚ κατηγορεί πλέον ανοικτά την Άγκυρα για παραβίαση της συμφωνηθείσας εκεχειρίας στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, λόγω των αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύθηκαν κατά θέσεων των Κούρδων στην επαρχία Χακιάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ.

Η Άγκυρα χτυπά θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν για πρώτη φορά από το 2013 ακριβώς τη στιγμή που οι κούρδοι δίνουν με άνισα μέσα τη μάχη απέναντι στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS) που απειλούν τη Συρία και το Ιράκ.

Newsroom ΔΟΛ

Φωτογραφία πρώτης σελίδας:  O Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της παρέμβασής του στη συνάντηση των επιτελαρχών   (Φωτογραφία:  Associated Press )