Άσχημα νέα: τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να προκαλούν διαβήτη

Πάντα ήξερες ότι αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά ήταν πολύ καλά για να είναι αληθινά.Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Weizmann επιβεβαιώνει την υποψία σου.

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, που προωθούνται ως βοηθήματα για την απώλεια βάρους και την πρόληψη του διαβήτη, θα μπορούσαν πραγματικά να επιταχύνουν την ανάπτυξη δυσανεξίας στη γλυκόζη, δήλωσε ο Δρ Eran Elinav από το Τμήμα Ανοσολογίας του Weizmann, ο οποίος επέβλεψε τη μελέτη μαζί με τον καθηγητή Eran Segal του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.

Στην πραγματικότητα, πειράματα σε ποντίκια και ανθρώπους κατέληξαν ότι η ευρεία χρήση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών στα τρόφιμα και τα ποτά μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη παχυσαρκίας και διαβήτη που πλήττουν μεγάλο μέρος του κόσμου.

Οι Ισραηλινοί αποκάλυψαν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη προκαλούν δυσανεξία στη γλυκόζη, αλλάζοντας τη σύνθεση και λειτουργία των βακτηρίων που εντοπίζονται κανονικά στην έντερα μας.

Γιατί τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να προκαλούν διαβήτη

Επί χρόνια, οι ερευνητές αναρωτιούνταν για το γεγονός ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες χωρίς θερμίδες δεν φαίνεται να βοηθούν στην απώλεια βάρους και μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχουν ακόμα και αντίθετο αποτέλεσμα.

Η υπόθεση των ερευνητών ήταν ότι επειδή το σώμα δεν αναγνωρίζει αυτές τις ουσίες,τα εντερικά βακτήρια μπορεί να αντιδρούν σε αυτές με έναν τρόπο που προκαλεί βλάβη. Πράγματι, αποδείχθηκε ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που περνούν μέσω της γαστρεντερικής οδού, συναντούν τρισεκατομμύρια βακτήρια στο δρόμο τους.

Σε ποντικούς που υπέστησαν αγωγή με αντιβιοτικά για την εξάλειψη πολλών από τα βακτηρίων του εντέρου τους, υπήρξε μια πλήρη αντιστροφή των αποτελεσμάτων των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Στη συνέχεια, διεξήγαγαν ένα ελεγχόμενο πείραμα, στο οποίο μια ομάδα εθελοντών η οποία σε γενικές γραμμές δεν τρώει ή πίνει τεχνητά ζαχαρούχα τρόφιμα τα κατανάλωνε για μια εβδομάδα και στη συνέχεια να υποβλήθηκε σε εξετάσεις των επιπέδων της γλυκόζης τους.

Πολλοί, αλλά όχι όλοι, από τους εθελοντές άρχισαν να αναπτύσσουν δυσανεξία στη γλυκόζη μετά από μόλις μία εβδομάδα από την κατανάλωση τεχνητού γλυκαντικού.Οι ερευνητές ανακάλυψαν δύο διαφορετικούς πληθυσμούς ανθρώπινων βακτηρίων του εντέρου – ένα που συνεπάγεται δυσανεξία στη γλυκόζη όταν εκτίθεται στις γλυκαντικές ουσίες και ένα που δεν επηρεάστηκε.

 

iPop