Διαμαρτυρία Βορειοηπειρωτών για τα σε βάρος τους επεισόδια από “φανατικούς Αλβανούς”

Με μία σκληρή ανακοίνωσή του ο “Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914” καταγγέλλει τις επιθέσεις “φανατικών Αλβανών” σε βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και ζητά τόσο από την ελληνική Κυβέρνηση όσο και από τους Διεθνείς Οργανισμούς “άμεση και έμπρακτη αντίδραση”, ώστε να υποχρεωθεί το Αλβανικό Κράτος να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της 15ης Οκτωβρίου 2014,  καταγγέλλονται συγκεκριμένα περιστατικά “αδικαιολόγητης και απρόκλητης” βίας κατά Βορειοηπειρωτών το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται, όπως ήδη έχει γράψει η PanHellenic Post (PHP), μετά τα γεγονότα στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας-Αλβανίας, όταν “εξ ουρανού” κατέβηκε σημαία με την “μεγάλη Αλβανία” (και με ελληνικά εδάφη) σημειώθηκαν μεμονωμένες επιθέσεις φανατικών Αλβανών εναντίον Βορειοηπειρωτών στο Αργυρόκαστρο, τη Χιμάρα και σε άλλες περιοχές.

Για τα γεγονότα στη Σερβία ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είχε δηλώσει τα ακόλουθα:

«Τα αθλητικά γεγονότα πρέπει να είναι γεγονότα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών και των εθνών.
Όποιος αντιστρέφει τη λειτουργία των αθλητικών γεγονότων, σφάλλει.
Στα Βαλκάνια έχουμε πολύ δυσάρεστες ιστορικές εμπειρίες και είμαι βέβαιος ότι οι Κυβερνήσεις και των δύο γειτονικών και φίλων χωρών, της Αλβανίας και της Σερβίας, όχι απλώς θα αποδοκιμάσουν τα γεγονότα αυτά, αλλά θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία προκειμένου, με δηλώσεις και με πράξεις να δώσουν ισχυρή την αίσθηση της περιφερειακής σταθερότητας, του σεβασμού των υφισταμένων συνόρων και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής».

ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ
Η ανακοίνωση του Εθνικού Συλλόγου Βόρειος Ήπειρος 1914″, έχει ως εξής:
 “Καταγγέλλουμε τις επιθέσεις φανατικών αλβανών εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού – Ζητούμε άμεση και έμπρακτη αντίδραση από τη μητέρα Ελλάδα και τους Διεθνείς Οργανισμούς‏.
Σειρά αδικαιολόγητων και απρόκλητων επιθετικών ενεργειών βίωσε το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου.
 
Συγκεκριμένα στόχος έγινε, για άλλη μια φορά, η Δερβιτσάνη Αργυρόκαστρου, όπου εκατοντάδες φανατικών Αλβανών, αφού πανηγύριζαν (!) για τα επεισόδια στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία, αποφάσισαν να εισβάλλουν με τα αυτοκίνητα τους στο κεφαλοχώρι της Δρόπολης, ανεμίζοντας αλβανικές σημαίες και φωνάζοντας διαρκώς ανθελληνικά και απειλητικά συνθήματα κατά των κατοίκων.
Προέβησαν μάλιστα σε φθορές αυτοκινήτων και καταστημάτων, ενώ πετούσαν πέτρες σε οποιονδήποτε Έλληνα περνούσε από το δρόμο τους.
Οι θρασύδειλοι αλβανοί αποχώρησαν αφού συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός κατοίκων του χωριού, μετά από τις καμπάνες της εκκλησίας που χτύπησαν, προκειμένου να τους αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
 
Την ίδια ώρα στο κοντινό χωριό Βάνιστα, άλλοι φανατικοί Αλβανοί έβγαλαν με τη βία από το αυτοκίνητο του τον Τ.Δ. από τη Δερβιτσάνη, ο οποίος είχε μεταβεί εκεί, προκειμένου να πάρει το παιδί του που εργάζεται σε τοπική επιχείρηση και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν και τον χτύπησαν με λοστό στο κεφάλι, με αποτέλεσμα ο άτυχος οικογενειάρχης να οδηγηθεί στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.
 
Επίσης στη Χιμάρα Αλβανοί εργάτες, φερμένοι από άλλες περιοχές, πανηγύριζαν στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα.
 
Παρατηρούμε ότι οι αλβανικές αρχές ενοχλούνται από ειρηνικές πατριωτικές κινήσεις Βορειοηπειρωτών όπως η εμφάνιση εθνικών ιστορικών συμβόλων σε σημαίες και μπλούζες ή από αναγραφή συνθημάτων σε τοίχους και αυτοκόλλητα, αλλά ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός αρέσκεται στο να ρίχνει λάδι στη φωτιά, όσον αφορά στις σχέσεις της χώρας του με γειτονικά κράτη.
 
Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 καταγγέλλει τις πράξεις εκφοβισμού εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Παράλληλα εκφράζει την απογοήτευση του για το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στις σημερινές του δηλώσεις, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για την επίθεση που δέχθηκαν οι Έλληνες στη Δερβιτσάνη.
 
Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση της μητέρας Ελλάδας να προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να κάνει σαφές στη αλβανική πλευρά ότι δεν έχει δικαίωμα να επιδεικνύει άθλια συμπεριφορά στους Έλληνες της αλύτρωτης Ηπείρου.
 
Προς αυτόν το σκοπό θα προστρέξουμε σε κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, με σκοπό τη διαφύλαξη της παρουσίας μας στα πατρογονικά μας εδάφη
ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1914
15 – 10 – 2014″