Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 17 Οκτωβρίου 2014

 

Η απόφαση των Σοσιαλιστών και των Συντηρητικών να μην πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Μιλάνο, η πρόθεση της Ρωσίας να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο, η κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ κοντά στο τουρκικό “Μπαρπαρός” καθώς και το τετραήμερο διάταγμα κράτησης εναντίον του Δήμαρχου Πάφου Σάββα Βέργα είναι από τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η “Αλήθεια” κάτω από τον τίτλο “Ρωσία και Ισραήλ στο πλευρό της Κύπρου” γράφει ότι Ρωσία και Ισραήλ στέκονται στο πλευρό της Κύπρου με ενέργειες που σημαίνουν όχι μόνο σαφή αποδοκιμασία των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ αλλά σαφή κάλυψη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η “Α” αναφέρει αλλού ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον Εμίρη του Κατάρ να δουν μαζί τον αγώνα ΑΠΟΕΛ – Παρί Σεν Ζερμέν. Η “Α” προβάλλει αλλού δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ότι το φαγοπότι πρέπει να σταματήσει, αναφερόμενος στα όσα διαδραματίζονται στο δήμο Πάφου.

“Η Σημερινή” κάτω από τον τίτλο “Μας μπλόκαραν οι Σοσιαλιστές” γράφει ότι ενώ η κυβέρνηση, Βουλή και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές ανέμεναν συζήτηση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 23 Οκτωβρίου, η Σοσιαλιστική Ομάδα και οι Συντηρητικοί ανέφεραν ότι δεν ήταν κατάλληλη στιγμή για να γίνει τέτοια συζήτηση. Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνάντησε την πλήρη στήριξη της Κύπρου από ξένους ηγέτες στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων. Αναφέρει σε άλλη είδηση ότι η CYTA δώρισε δωροκουπόνια και τερματικές συσκευές αξίας 40 χιλιάδων ευρώ το 2013 σε κόμματα, πολιτικούς ηγέτες, αθλητικά σωματεία, δήμους, κοινότητες και δημόσια υπηρεσία.

Ο Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριο θέμα του “Δένουν τον Βέργα με Aristo” και γράφει ότι και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου θα δώσει κατάθεση για να ενισχύσει την προσέγγιση των ανακριτών ότι υπάρχει διασύνδεση του Σ΄. Βέργα με τον Θεόδωρο Αριστοδήμου. Γράφει επίσης ότι παίρνει φωτιά η Κυπριακή ΑΟΖ  αφού Ρωσία, Ισραήλ και Κύπρος θα διεξάγουν ασκήσεις κοντά στο “Μπαρπαρός”. Αναφέρει αλλού ότι το Κτηματολόγιο προχωρεί σε επανεκτιμήσεις ακινήτων σε χωριά λόγω λαθών που είχαν ως αποτέλεσμα τις υπεραυξημένες τιμές για σκοπούς φορολόγησης.

Η “Χαραυγή” προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο “Ψυχρολουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο” και γράφει ότι η Ομάδα της Αριστεράς πρότεινε τη συζήτηση στην Ολομέλεια των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν πέρασε, ωστόσο από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Αναφέρει ότι τετραήμερη κράτηση στον Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου. Σε άλλο θέμα η ¨Χ” αναφέρει ότι εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας έμεινε στον τρίτο γύρο ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η κατοχική Τουρκία χάνοντας από την Ισπανία.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο “Ο Βέργας προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια της Αστυνομίας” και αναφέρεται στην τετραήμερη προσωποκράτηση του Σάββα Βέργα, λέγοντας ότι έπεσε σε αντιφάσεις στην κατάθεσή του. Αλλού αναφέρεται στην ενημέρωση που έτυχαν βουλευτές για τον ιό του Εμπολα. Αναφέρεται επίσης στην άσκηση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στις 20-23 Οκτωβρίου στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο, Ο Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Φυτιρής ξεκαθάρισε ότι η παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού δεν έχει καμία σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία “The Cyprus Weekly” με τίτλο “Αυξάνονται οι εντάσεις” και γράφει ότι αναμένεται η ένταση να αυξηθεί όταν η Ρωσία θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή με την Τουρκία να απειλεί τα κυπριακά ύδατα στις έρευνες για φυσικό αέριο.  Γράφει αλλού ότι σύμφωνα με την Ιντερπόλ, ο πίνακας του Degas που κλάπηκε στη Λεμεσό ενδεχομένως να μην είναι ο αυθεντικός αλλά αντίτυπο. Προβάλλει επίσης την έκθεση έργων ζωγραφικής και ειδών χειροτεχνίας έξω από τη Βουλή από παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Η εβδομαδιαία “Γνώμη” τιτλοφορεί το κύριο θέμα του “Βασιλικοί μισθοί και επιδόματα” και γράφει ότι ο Πρόεδρος και οι `αυλικοί` του ζουν στην πολυτέλεια και στη χλιδή ενώ ο λαός πεινά. Γράφει αλλού ότι οι Αμερικανοί καταστρώνουν σχέδιο λύσης του Κυπριακού με ένταξη στο ΝΑΤΟ. Επίσης αναφέρει ότι με νέα σχέδια “αξιολόγησης αναπηρίας” οι κυβερνώντες πετσοκόβουν την κοινωνική μέριμνα για τους ανάπηρους.

Το Κυπριακό Ποντίκι” στο κύριο θέμα του με τίτλο “Στρατιωτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ” γράφει ότι η Λευκωσία απαντά στις προκλήσεις της Τουρκίας στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα που η Τουρκία προτίθεται να αρχίσει παράνομες έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου – Ισραήλ με τη συμμετοχή Ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών. Αναφέρεται επίσης σε δείγμα επιστολής που ετοίμασε ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών για να απαντούν οι δανειολήπτες στις ενοχλητικές επιστολές από τις τράπεζες. Αλλού γράφει ότι δεν είναι μόνο η Δρομολαξιά το σκάνδαλο στη CYTA.


(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΧΡ)