«Η Ελλάδα μέσα μας»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ξάφνισε ευχάριστα η πρωτοβουλία της  Ελληνίδας Εθνικής Πρέσβειρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και Προέδρου του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», Κατερίνας Παναγοπούλου, να μεθοδεύσει ευρεία σύσκεψη των Κοινωνικών Φορέων, με σκοπό τη συνένωση των δυνάμεων. Είναι μία προσπάθεια που αξίζει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

«Η Ελλάδα μέσα μας», όπως αποκαλεί την πρωτοβουλία της,  είναι ένας φιλόδοξος στόχος, όχι εύκολος στην πραγματοποίησή του, αλλά, υλοποιούμενος, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός.

Πρώτα απ΄ όλα δείχνει το σωστό δρόμο για την ανασυγκρότηση της  χώρας.  Ένα δρόμο ευγενούς άμιλλας. Εθνικής προσπάθειας. Και ομαδικής δουλειάς.

Είναι αλήθεια –το γνωρίζουν και οι πέτρες- ότι εμείς οι Έλληνες υστερούμε δραματικά στην συλλογική εργασία. Δεν έχουμε μάθει να εργαζόμαστε ως ομάδα. Προτιμούμε να είμαστε «ελεύθεροι σκοπευτές». Ο κάθε ένας για τον εαυτό του. Γι αυτό η πληθώρα των ατομικών επιχειρήσεων, των καταστημάτων, των  μικρών οικογενειακών βιοτεχνιών.

Αλλά οι εποχές της αποδοτικής ατομικής εργασίας, έχουν παρέλθει.  Σήμερα καθένας αντιλαμβάνεται ότι  πρέπει να  επιμεριστεί η εργασία για να γίνει γρηγορότερα, καλύτερα και οικονομικότερα. Ή, από την άλλη μεριά, να ομαδοποιηθεί η προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Επομένως, ένα το κρατούμενο,  η επιδιωκόμενη συνένωση των κοινωνικών δυνάμεων της προσφοράς, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, δεν αποβλέπει  στην  δημιουργία κάποιου ισχυρού κέντρου λήψεως αποφάσεων. Σκοπεύει στην αποτελεσματικότερη δράση πάνω σε συγκεκριμένα πλάνα όπου ο κάθε ένας φορέας θα έχει το ρόλο του και την συνεισφορά του. Το δε αποτέλεσμα θα το καρπωθεί το κοινωνικό σύνολο.

Στον αντίποδα, η υπάρχουσα πληθώρα Κοινωνικών Φορέων και η εν πολλοίς αλληλοεπικάλυψη τους ουδέν θετικό προοιωνίζει για τη βιωσιμότητα και την μακροημέρευσή τους ως ενεργητικών πυρήνων δράσης και απόδοσης.  Στην επιδιωκόμενη συνεργατικής μορφής απασχόληση,  κάθε φορέας προσφοράς, θα προστατευθεί. Θα ενεργοποιηθεί. Και θα αποδώσει.

Δύο τα κρατούμενα, ο στόχος που δικαιολογεί μια τέτοια πρωτοβουλία. Από ό,τι έχει γίνει γνωστό έως τα σήμερα, από πηγές που κινούνται γύρω από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, εκείνο που θα επιδιωχθεί θα είναι ο συντονισμός, η συνεννόηση και η συνεργασία όλων των Κοινωνικών φορέων για τον σχηματισμό μιας μεγάλης συμμαχίας, που θα ωφελήσει την κοινωνία.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Η προεργασία είναι μία δύσκολη και χρονοβόρος υπόθεση. Το αποτέλεσμα όμως σίγουρα θα αξίζει τον κόπο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Κατά την άποψή μας –που είναι και η κρατούσα- η διαφαινόμενη έξοδος από την οικονομική κρίση πρέπει να σημάνει μία συλλογική αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Τις δυνατότητες τις έχουμε. Τα εργαλεία, επίσης. Πρέπει και να τα αξιοποιήσουμε. Σ΄ αυτό είναι απαραίτητη η συνένωση δυνάμεων, πολιτικών, κοινωνικών και εργασιακών. Δεν υπάρχει άλλη ασφαλής έξοδος. Ο πολυκερματισμός, η αντιπαράθεση και η ατομικότητα συνθλίβονται πλέον μέσα στο νέο πανευρωπαϊκό (παγκόσμιο θα λέγαμε) ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Είναι ευτύχημα ότι άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται πρωτοβουλίες σαν κι αυτή της «Καλλιπάτειρας» ή σαν την  πρόταση του ομογενή Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Γιάννη Κορίνθιου, για την καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, σε εθνικό και Παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για δύο διαφορετικές εκδοχές, που αποβλέπουν, όμως, στην κοινή προσπάθεια.

Η ΡΗΡ στηρίζει και τις δύο πρωτοβουλίες καθώς και κάθε άλλη που θα αποβλέπει επίσης στην υπέρβαση του πνιγηρού κλίματος της οικονομικής κρίσης. Που θα εγκαθιστά την συλλογική εργασία. Και που δυνητικά θα συντελεί στην οικοδόμηση ενός υγιούς, ορθολογιστικού και  αναπτυξιακού μέλλοντος της πατρίδας.

Μακάρι οι προσπάθειες αυτές να βρουν μιμητές εντός και εκτός συνόρων και από άλλους Έλληνες, Φιλέλληνες και όσους εν γένει μπορούν να εμπνευστούν από το σλόγκαν «η Ελλάδα μέσα μας».