Το YouTube κατακτά το Μανχάταν

Η διάσημη ιστοσελίδα video-sharing κάνει νέο επιχειρηματικό «άνοιγμα» στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης.

Στη Chelsea Market -εκεί που η National Biscuit Company δημιούργησε τα μπισκότα Oreo πριν από έναν αιώνα- οι επιτελείς του YouTube και της «μητρικής» του Google φτιάχνουν τη «μαγιά» της νέα επιχειρηματικής στροφής της διάσημης διαδικτυακής εταιρείας.

Το «ψήσιμο» γίνεται στα νέα γραφεία του YouTube στο Μανχάταν, που θα αρχίσουν να λειτουργούν επίσημα στις 6 Νοεμβρίου, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων εγχειρημάτων που έχει κάνει το YouTube στο Λος Άντζελες, στο Λονδίνο και στο Τόκυο τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως εκεί, έτσι και στη Νέα Υόρκη θα λειτουργούν εν μέρει ως γραφεία παραγωγής, εν μέρει ως τεχνολογικό εργαστήριο και κατά κάποιο τρόπο σαν ένα κινητογραφικό εκπαιδευτήριο για όλους τους ενδιαφερομένους. Αυτοί θα είναι και καταξιωμένοι δημιουργοί περιεχομένου πολυμέσων, αλλά και νέα ταλέντα.

new-york-youtube-space-600x369Μοναδική προϋπόθεση για τους συνεργαζόμενους δημιουργούς στις νέες εγκαταστάσεις είναι να έχουν τουλάχιστον 5.000 εγγεγραμένους χρήστες στα κανάλια τους στο YouTube, καθώς και να μετέχουν στο εταιρικό Partner Program, που προβλέπει διαμοιρασμό των εσόδων από διαφημίσεις.

Το αντάλλαγμα γι’ αυτούς θα είναι η πρόσβαση σε καλύτερο εξοπλισμό, καταλληλότερους χώρους για κινηματογραφικά γυρίσματα και επεξεργασία εικόνας, αλλά και μετεκπαίδευση στο σχέδιο, στο μακιγιάζ και ο,τιδήποτε άλλο θα μπορούσε να αναβαθμίσει ποιοτικά το παραγώμενο προϊόν τους.

Αλλά οι παροχές δεν σταματούν εδώ. Το λεγόμενο BrandLab για παράδειγμα θα λειτουργεί ως σημείο συναντήσεων μεταξύ δημιουργών και εταιριών, ως αφετηρία για συνεργασίες. Θα γίνονται διαρκώς ενημερωτικές και διαφημιστικές προβολές στο λόμπι. Ενώ η αίθουσα συσκέψεων θα φιλοξενεί κατά τακτά διαστήματα πάρτι με μπουφέ για εργαζόμενους, συνεργάτες και ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

«Ερχόμαστε στη Νέα Υόρκη γιατί αποτελεί μία διασταύρωση δημιουργικότητας στον χώρο της μόδας, των κινηματογραφικών παραγωγών, των μεγάλων ΜΜΕ και φυσικά της Madison Avenue», γνωστής και ως «μητρόπολη της διαφήμισης», εξηγεί στους New York Times οΛανς Πόντελ, επικεφαλής των λεγόμενων YouTube Spaces σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μερικά από τα βίντεο που έχουν ήδη γυριστεί στο YouTube Space NYC:

Κρίνοντας από τα υφιστάμενα παραδείγματα, η επιτυχία των νέων εγκαταστάσεων του YouTube είναι μάλλον δεδομένη. Στα δύο χρόνια που λειτουργούν τα γραφεία στις άλλες τρεις μεγαλουπόλεις, οι συμμετοχές σε συνολικά 450 workshops ξεπερνούν τις 30.000 και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία πάνω από 6.000 βίντεο, που έχουν ήδη προβληθεί στο YouTube κοντά στις 47.000.000 ώρες!

Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπουν και τα παράπονα. Αρεκτοί συνεργαζόμενοι δημιουργοί διαμαρτύρονται ότι το τίμημα για τη δωρεάν χρήση των στούντιο στα γραφεία του YouTube είναι «τσουχτερό»: κοντά στο 45% των διαφημιστικών εσόδων.

Κοντολογίς, λέει στους ΝΥΤ ένας από τους επωφελούμενους, ο ομογενής Τζέισον Καλακάνης, «το YouTube είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να χτίσει κανείς τη φήμη του, είναι όμως φρικτό για να κάνει κανείς business».

Fortunegreece.com