Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου, 20 Οκτωβρίου 2014

Η οδηγία για ναυτιλομένους που εξέδωσε για σήμερα η Τουρκία για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, η δήλωση του Προέδρου ότι δεν επανέρχεται σε διάλογο κωφών για το Κυπριακό, οι εξελίξεις στο θέμα του Δημάρχου Πάφου αλλά και τα αποτελέσματα δράσης οδικής ασφάλειας που καταδεικνύουν ότι οι μισοί οδηγοί κάτω των 25 ετών οδηγούν μεθυσμένοι, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια”, με τίτλο “Θέλουν μοιρασιά πριν από τη λύση”, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι κάποιοι τρίτοι από ξένες χώρες μας συμβουλεύουν πως είναι δυνατόν μέσα από διάφορες ενέργειες ο φυσικός πλούτος να καθορίζεται από τώρα με τη συμμετοχή Τ/κ, δηλαδή πριν τη λύση του Κυπριακού, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό και λέγοντας ότι δεν επανέρχεται σε διάλογο κωφών. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης το δεύτερο μέρος της συνέντευξης  του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, ο οποίος τόνισε ότι η υγεία δεν είναι προϊόν κομματικών σκοπιμοτήτων. Σε άλλο της δημοσίευμα, γράφει ότι η οικονομική κρίση πλήττει την ψυχική υγεία.

“Η Σημερινή”, με τίτλο “Κοχλάζουν τα νερά στην κυπριακή ΑΟΖ”, γράφει ότι με καζάνι που βράζει μοιάζουν τα θαλάσσια νερά στην κυπριακή ΑΟΖ όπου η προσοχή είναι στραμμένη στις επόμενες τουρκικές κινήσεις και συγκεκριμένα στις έρευνες από το ερευνητικό σκάφος `Μπαρμπαρός`. Αναφέρει ακόμη ότι η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες σε 30χρονο αστυνομικό για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας. Σε άλλο της θέμα η `Σ` γράφει για τη μεγαλύτερη προληπτική δράση οδικής ασφάλειας που έγινε ποτέ στην Κύπρο σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο οδηγούς κάτω των 25 βρέθηκαν πάνω από το όριο αλκοόλης.

“Ο Φιλελεύθερος”, στο κύριο του θέμα με τίτλο “Στα βήματα του ΄Μπαρμπαρός`”, γράφει ότι η Λευκωσία και οι τρίτοι ισχυροί παράγοντες παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους `Μπαρμπαρός` καθώς και τη στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας στην περιοχή. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά την οποία θα εξεταστούν οι αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη στα νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις ακίνητης ιδιοκτησίας είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη. Αλλού, γράφει ότι ανοίγουν θέσεις για τροχοκαθίσματα στο ΓΣΠ.

“Κινήσεις αυτοεγκλωβισμού” είναι ο τίλος της “Χαραυγής”, η οποία γράφει ότι παρ`όλον ότι σήμερα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν συλλογικά οι αφόρητες τουρκικές προκλήσεις, εντούτοις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προκαταλαμβάνοντας το Σώμα, ανήγγειλε τη συνέχιση της αναστολής των διαπραγματεύσεων με την τ/κ πλευρά. Γράφει ακόμη ότι στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται τα στοιχεία που αφορούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία του Δημάρχου Πάφου. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 7 Νοεμβρίου.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)