Συνεχίζονται οι έρευνες για το ξένο υποβρύχιο ανοιχτά της Στοκχόλμης

Στοκχόλμη, Σουηδία

Ελικόπτερα, ναρκαλιευτικά σκάφη και περίπου 200 στρατιώτες στη Σουηδία κινητοποιήθηκαν μετά από πληροφορίες για την παρουσία ξένου υποβρυχίου, πιθανώς ρωσικού, ανοιχτά της Στοκχόλμης.

Όπως αναφέρει ο Guardian, αν και το να κρυφτεί ένα υποβρύχιο κοντά στην πρωτεύουσα μιας ξένης χώρας φαντάζει σχεδόν απίθανο ενδεχόμενο, η Σουηδία υποπτεύεται ότι σε μία περίοδο που φέρει σημάδια από τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ρωσία έκανε ακριβώς αυτό.

Η Σουηδία ερευνά τις τελευταίες τρεις ημέρες (από την Παρασκευή) τα νερά ανοιχτά της σουηδικής πρωτεύουσας και κάνει λόγο για «ξένη υποβρύχια δραστηριότητα».

Τμήμα από το… «άγνωστης ταυτότητας υποβρύχιο αντικείμενο» εμφανίζεται σε μία ερασιτεχνική φωτογραφία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα (φωτ. αριστερά, στο κέντρο).

«Δεν είναι δικό μας, πρόκειται για ξένο σκάφος» δήλωσε την Κυριακή στους δημοσιογράφους ο αντιναύαρχος Αντερς Γκρένσταντ σχολιάζοντας τη φωτογραφία.

Τοπικές εφημερίδες μεταδίδουν ότι πρόκειται πιθανότατα για ρωσικό υποβρύχιο που αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη διάρκεια μυστικής αποστολής στην περιοχή.

Ο αξιωματικός που ηγείται της επιχείρησης αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες, αρκούμενος να δηλώσει ότι δεν σημειώθηκε ένοπλο επεισόδιο.

«Θεωρούμε ακόμα τις πληροφορίες που λάβαμε ως αξιόπιστες» είπε ο πλοίαρχος Γιόνας Βίκστρεμ σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι ο ίδιος αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των μονάδων στην περιοχή.

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν θυμίζουν αντίστοιχες εικόνες της δεκαετίας του 1970 ή 1980, όταν η Σουηδία «κυνηγούσε» συχνά σοβιετικά υποβρύχια στη Βαλτική Θάλασσα.

Η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet ανέφερε ότι οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν εκπομπές σε ραδιοσυχνότητες εντός της ζώνης ανάμεσα στις ακτές της Στοκχόλμης και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, βάση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, στον οποίο περιλαμβάνονται μίνι υποβρύχια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλέσθηκε μη κατονομαζόμενες σουηδικές στρατιωτικές πηγές, επρόκειτο να ειδικές συχνότητες που χρησιμιοποιούνται από τη Ρωσία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι εκπομπές αυτές είχαν εντοπισθεί από το βράδυ της Πέμπτης, δύο ημέρες πριν υπάρξει η μαρτυρία για την παρουσία άγνωστου υποβρύχιου αντικειμένου ανοικτά της Στοκχόλμης. 

Αρνείται ανάμειξή της η Ρωσία

Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνήθηκε ότι υποβρύχιό της εμφάνισε πρόβλημα στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας είπε σε δημοσιογράφους ότι τα υποβρύχια του ρωσικού Ναυτικού και τα πλοία του «εκτελούν καθήκοντα, σύμφωνα με το σχέδιο».

«Δεν έχει υπάρξει μη κανονική δραστηριότητα, πόσο μάλλον κατάσταση έκτακτης ανάγκης που να αφορά σκάφη του ρωσικού Ναυτικού» είπε ο ρώσος αξιωματούχος.

Τους τελευταίους μήνες, η Σουηδία παρατηρεί αυξημένη δραστηριότητα της ρωσικής αεροπορίας στη Βαλτική Θάλασσα.

Τον Σεπτέμβριο, δυο μαχητικά-βομβαρδιστικά SU-24 φέρεται να εισήλθαν στο σουηδικό εναέριο χώρο με τον υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ να χαρακτηρίζει το συμβάν ως την «πιο σοβαρή εναέρια επιδρομή από τους Ρώσους» την τελευταία δεκαετία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Φιλανδία κατηγόρησε το ρωσικό Ναυτικό ότι δημιούργησε προβλήματα σε σκάφος περιβαλλοντικής έρευνας σε διεθνή ύδατα, διατάζοντάς το να αλλάξει πορεία και στέλνοντας σε κοντινή απόσταση ελικόπτερο και υποβρύχιο.