Πέντε χρόνια φυλακή για τον Πιστόριους

Σε πέντε χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο παρα-ολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους για το θάνατο της συντρόφου του Ρέβα Στέενκαμπ.

Η εν λόγω ποινή σημαίνει πως ο διάσημος αθλητής θα έχει δυνατότητα αποφυλάκισης μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια στη φυλακή, σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές.

Ωστόσο, αποχωρώντας από το δικαστήριο, οι συνήγοροι υπεράσπισης άφησαν να εννοηθεί πως περιμένουν ο πελάτης τους να μείνει κρατούμενος επί 10 μήνες και στη συνέχεια να διεκδικήσει τη μετατροπή της ποινής σε κατ΄οίκον κράτηση.

Κατά την ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης, η δικαστής απέρριψε ως υπερβολικά ελαφριά την ποινή της κοινωφελούς εργασίας που είχε προτείνει η υπεράσπιση αλλά και ως υπερβολικά αυστηρή την ποινή κάθειρξης 10 ετών που είχε ζητήσει η κατηγορούσα Αρχή.

Ως τώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές θα ασκήσει έφεση. Έχουν περιθώριο 14 ημερών για την υποβολή αιτήσεων.

Ο Πιστόριους καταδικάστηκε επίσης σε τριετή φυλάκιση με αναστολή για παραβίαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μετά την απαγγελία της ποινής ο Πιστόριους οδηγήθηκε στα κρατητήρια.

Η οικογένεια του Πιστόριους για την ποινή 

Η οικογένεια του Όσκαρ Πιστόριους “αποδέχεται την κρίση του δικαστηρίου” που ανακοινώθηκε σήμερα για την εξ αμελείας ανθρωποκτονία της Ρίβα Στέενκαμπ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άρνολντ Πιστόριους θείος του παραολυμπιονίκη.

“Το δικαστήριο ανακοίνωσε πλέον την ετυμηγορία του και την ποινή του και αποδεχόμαστε την κρίση του. Ο Όσκαρ θα αγκαλιάσει αυτή την ευκαιρία για να πληρώσει το χρέος του στην κοινωνία”, δήλωσε ο Άρνολντ Πιστόριους, ο οποίος ανέγνωσε μια σύντομη ανακοίνωση μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Πρετόρια λίγο μετά την καταδίκη του ανιψιού του σε φυλάκιση πέντε ετών.

“Με την ιδιότητα του θείου, θα ήθελα να πω κάτι: ελπίζω πως ο Όσκαρ θα αρχίσει τη δική του διαδικασία γιατρειάς, στο δρόμο του προς την αποκατάσταση. Εμείς, η οικογένειά του, είμαστε έτοιμοι να τον στηρίξουμε και να τον καθοδηγήσουμε στο διάστημα που θα εκτίει την ποινή του”, δήλωσε ο θείος, στο σπίτι του οποίου ζούσε ο Όσκαρ Πιστόριους μετά το δράμα.

“Ήταν μια τρομερά δύσκολη και οδυνηρή περίοδος για όλους τους εμπλεκόμενους, την οικογένεια Στέενκαμπ, την οικογένειά μας και τον Όσκαρ”, συνέχισε, “είμαστε όλοι ψυχολογικά εξαντλημένοι”.

Επέκρινε ιδιαίτερα τον εισαγγελέα Τζέρι Νελ, χωρίς να τον κατονομάσει, υποστηρίζοντας ότι πάσχισε να αποδείξει πως ο Όσκαρ ήθελε να σκοτώσει την Ρίβα, ενώ δεν υπήρχαν μαρτυρίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι εισαγγελικές αρχές “επιχείρησαν να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες παράπλευρες απώλειες”, δήλωσε, όταν αντελήφθησαν πως “η αλήθεια δεν κολλούσε καθόλου με τη θέση τους για προμελετημένο φόνο”.

Στο μεταξύ, η εισαγγελία δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του Πιστόριους για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Νάτι Μνκούμπε.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του για φόνο, θεωρώντας πως ο Παραολυμπιονίκης είχε σαφώς την πρόθεση να σκοτώσει. “Απογοητευθήκαμε από την ετυμηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας”, δήλωσε ο Μνκούμπε. Όμως, πρόσθεσε, “δεν έχουμε αποφασίσει αν θα ασκήσουμε έφεση ή όχι. Έχουμε 14 ημέρες για να αναλύσουμε το νόμο και θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα γεγονότα και το δίκαιο μας επιτρέπουν να ασκήσουμε έφεση”.

Ειδικοί τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο λένε πως ο Όσκαρ Πιστόριους μπορεί να αποφυλακισθεί για καλή διαγωγή έπειτα από περίπου 18 μήνες, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται. Μία από τους δικηγόρους του Πιστόριους, η Ροξάνη Άνταμς, δήλωσε πως ο πελάτης της μπορεί να μείνει μόνο 10 μήνες στη φυλακή πριν απελευθερωθεί και τεθεί υπό κράτηση κατ’ οίκον.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής του, ο Πιστόριους αναχώρησε από τα δικαστήρια με τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας. Αναμένεται να εκτίσει την ποινή του σε νοσοκομειακή πτέρυγα των γειτονικών Κεντρικών Φυλακών της Πρετόρια.