Στο 7,7% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Αθήνα
Ταχύτατη αποκλιμάκωση καταγράφει τις τελευταίες ώρα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, υποχωρώντας στο 7,7% από 8,2% νωρίτερα. Η διαφορά απόδοσης (spread) σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς υποχωρεί στις 690 μονάδες βάσης.Η πληροφορία που μετέδωσε το Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την πιθανότητα να προχωρήσει σε αγορές εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αλλά και η έκθεση της Morgan Stanley με την οποία χαρακτηρίζει «ελκυστικούς» τους ελληνικούς τίτλους μετά τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις , διαμορφώνουν το κλίμα.
Θετικά επιδρά και το δημοσίευμα του Blοomberg που αναφέρεται στις προσπάθειες της Ελλάδας να μεταπείσει τη ζώνη του ευρώ, ώστε να επιτραπεί στην Ελλάδα η μετατροπή των μη χρησιμοποιούμενων κεφαλαίων από το ισχύον πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών (ΤΧΣ) σε μια πιστωτική γραμμή, που θα φτάσει ως τα  15 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, αν συμπεριληφθούν σε αυτή τα κέρδη των ομολόγων SMPs και ANFAs.Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ανέρχεται στο 7,4%, το επιτόκιο του 15ετούς στο 8,9% και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 7,8%.

Σημειώνεται πως από την ταχύτητα αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων θα εξαρτηθεί το εάν θα υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών για έκδοση 7ετούς ελληνικού ομόλογου και 18μηνων εντόκων γραμματίων πριν από το τέλος του έτους.

Newsroom ΔΟΛ