Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το μέτωπο των τζιχαντιστών για την κυπριακή ΑΟΖ

Στις εξωτερικές επιδιώξεις αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία απέδωσε τις προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι βρίσκεται στο «επίκεντρο της προσοχής» με την προοπτική ένταξής της στο συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, και επιδιώκει να «κερδίσει πλεονεκτήματα» στο μέτωπο της Κύπρου.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η στάση της Άγκυρας απέναντι στην Λευκωσία αντανακλά τα «σοβαρότατα προβλήματα» που έχει η Τουρκία στις σχέσεις της με πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής, ενώ σημείωσε επίσης πως η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει το θέμα του αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν τη λύση του Κυπριακού.

Σχετικά με τα ενδεχόμενα διπλωματικά αντίμετρα της Λευκωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως η Κύπρος δεν αισθάνεται πως βρίσκεται «σε θέση αδυναμίας», αφήνοντας να εννοηθεί πως η Κύπρος θα επιδιώξει το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.

«Δεν είναι εφικτό η Κύπρος να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου για την ένταξη της Τουρκίας [στην Ε.Ε.]» υπό τις παρούσες συνθήκες, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, επισήμανε πως ενώ η Τουρκία έχει κακές σχέσεις με πολλά κράτη της περιοχής η Λευκωσία βελτιώνει τους δεσμούς της με γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, και προσέθεσε πως πρόσφατα έγινε η πρώτη κλήση κύπριου προέδρου για επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

«Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομος Προδρόμου, στενός συνεργάτης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων αναμένεται να ανακοινώνει η Λευκωσία εντός της Τρίτης, μετά και τη νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον κ. Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, πρώτο διπλωματικό βήμα της Λευκωσίας θα είναι να επιδιώξει το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε., πρόταση που ενδέχεται να τεθεί από τον κ. Αναστασιάδη κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Έντονη ήταν χθες Δευτέρα και η αντίδραση της Αθήνας. Αν η Τουρκία επιμείνει στις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε δεν μπορεί να υπάρξει πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα, ο έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως η Άγκυρα δημιουργεί μια «εστία κρίσης» στην Κύπρο τη στιγμή που μαίνονται οι αγώνες κατά του τζιχαντισμού και της διεθνούς τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και κατηγορεί την Τουρκία πως φέρει «τεράστια ευθύνη» για τη «διάσπαση» του ευρωπαϊκού μετώπου.

Πηγή:skai.gr