Όλγα Σαραντοπούλου: χρέος όλων μας η προστασία των ομογενών μας στην Ουκρανία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

“Να μεριμνήσει για την ασφάλεια και την προάσπιση των δικαιωμάτων” των Ομογενών μας, μελών του Ελληνισμού της Ουκρανίας, ζητά από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και την ελληνική κυβέρνηση, η Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού  (ΣΑΕ) Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου. Σε επιστολή της προς τον κ. Βενιζέλο, με κοινοποίηση στην πολιτειακή και πολιτική ιεραρχία, η κα Σαραντοπούλου ζητά  την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών  ” για την προστασία τους”.

Ανάμεσα στα μέτρα, η κυρία Σαραντοπούλου ζητά να μεριμνήσει ο Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος  για την  άμεση υλοποίηση ενός παλαιού αιτήματος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας για διευκόλυνση άμεσης απόκτησης Ελληνικής Ειδικής Ταυτότητας Ομογενούς.

Ακόμη,  ζητά “ειδική μέριμνα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλευτικής φροντίδας όσων τραυματισμένων Ομογενών έπεσαν θύματα πολεμικών ενεργειών και ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, οπως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι πολίτες”.

Επίσης θεωρεί αναγκαίο “να ενισχυθούν αμεσα με υλικοτεχνική υποδομή τα δύο ιατρικά κέντρα στην Μαριούπολη και στο χωριό Στάρι Κρίμ τα οποία ειχαν ιδρυθεί απο το Κεντρικό ΣΑΕ και το ΣΑΕ Περιφέρεια Ευρώπης αντίστοιχα προς όφελος της Ομογένειας της περιοχής.”.

Όπως είναι γνωστό, ο Ελληνικός πληθυσμός της Ουκρανίας ανέρχεται στους περίπου 150.000 και, όπως επισημαίνει η κυρία Σαραντοπούλου στην επιστολή της, “η παρουσία τους στην περιοχή αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο της χώρας μας”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής-παρέμβασης της Γραμματέως ΣΑΕ ΌΛγας Σαραντοπούλου έχει ως εξής:

 

SAE5

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)

WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου – Γραμματέας ΣΑΕ

Dr.Olga Sarantopoulos – Secretary World SAE

 

Βιέννη, 20.10.2014

Α.Π.09/2014

Αξ. Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών

Κύριον Ευάγγελο Βενιζέλο

Κοιν.: Εξοχ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας κον Κάρολο Παπούλια,

Αξ. Πρωθυπουργό της Ελλάδας κον Αντώνη Σαμαρά,

Αξ. Υφυπουργό Εξωτερικών, Αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό

κον Κυριάκο Γεροντόπουλο,

Αξ. Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς κον Σ.Αναστασιάδη και μέλη της Επιτροπής

Αξ.Γενικό Διευθυντή της ΓΓΑΕ, εξοχ.πρέσβη Κον Γ. Μαρκαντωνάτο

Αξ.Πρόεδρο ΣΑΕ κον Στέφανο Ταμβάκη και μέλη προεδρείου ΣΑΕ

Αξ. Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας

καν Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαντζή

Ομογενειακές λαϊκές και εκκλησιαστικές Οργανώσεις

Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε και Υπουργέ των Εξωτερικών,

Με ιδιαίτερη λύπη και αγανάκτηση λάβαμε την είδηση του θανάτου Ομογενών μας, μελών του Ελληνισμού της Ουκρανίας μετά από άναvδρη επίθεση που δέχθηκαν επιστρέφοντας από κηδεία.

Η είδηση του θανάτου των δικών μας ανθρώπων φέρει και πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη της ανάληψης απαραίτητων πρωτοβουλιών και δράσεων, στις οποίες είναι αναγκαίο να προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να προστατεύσει αποφασιστικά τα μέλη της Ελληνική Ομογένειας της Ουκρανίας, τα οποία προφανώς έχουν στοχοποιηθεί από τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία.

Οι αυτόχθονοι Έλληνες της Ουκρανίας με μακροχρόνια πολιτιστική και κοινωνική παρουσία στην περιοχή αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της χώρας μας και αναπόσπαστο κομμάτι του απανταχού Ελληνισμού. Είναι υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να μεριμνήσει για την ασφάλεια και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προστασία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το αίτημα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας για διευκόλυνση άμεσης απόκτησης Ελληνικής Ειδικής Ταυτότητας Ομογενούς – μακροχρόνιο αίτημα – ,το οποίο και είναι ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα. Επιπλέον ειδική μέριμνα πρεπει να ληφθεί για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλευτικής φροντίδας όσων τραυματισμένων Ομογενών επεσαν θύματα πολεμικών ενεργειών και ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, οπως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι πολίτες. Επίσης είναι αναγκαίο να ενισχυθούν αμεσα με υλικοτεχνική υποδομή τα δύο ιατρικά κέντρα στην Μαριούπολη και στο χωριό Στάρι Κρίμ τα οποία ειχαν ιδρυθεί απο το Κεντρικό ΣΑΕ και το ΣΑΕ Περιφέρεια Ευρώπης αντίστοιχα προς όφελος της Ομογένειας της περιοχής. Αξίζει να σημειώσουμε οτι ο Ελληνικός πληθυσμός της Ουκρανίας ανέρχεται στους περίπου 150.000 και ειναι χρέος όλων μας να τον στηρίξουμε στις δύσκολες στιγμές που περνάει.

Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και Υπουργέ των Εξωτερικών, αναμένουμε από εσάς προσωπικά, αλλά και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ.Κυριάκο Γεροντόπουλο, να επιληφθείτε άμεσα του καίριου αυτού ζητήματος.

Με εκτίμηση,

Dr. O.Sarantopoulos

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού