Σαμαράς: Επιστροφή στην κανονικότητα – Συναντήσεις με Γιούνκερ και Ντράγκι

Για «επιστροφή στην κανονικότητα», η οποία έχει ήδη αρχίσει, έκανε λόγο την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα. «Όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε πολλά και ότι επιστρέφει σιγά-σιγά στην ασφάλεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζήτηση με τους δανειστές της για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του μνημονίου. Το ζητούμενο είναι η χώρα να προχωρήσει με ασφάλεια και σύνεση σε έξοδο από τη μεγάλη δοκιμασία που πέρασε ο ελληνικός λαός το τελευταίο διάστημα, σε μία ασφαλή πορεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι ως το Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει η αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να γίνει αυτό που συνέβη στο παρελθόν, πρέπει να τελειώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο και θα τελειώσουμε μέχρι το Δεκέμβριο».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ήταν ευχής έργον αν υπήρχε μεγαλύτερη συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και αν η αξιωματική αντιπολίτευση τηρούσε πιο εποικοδομητική στάση.

Ο κ. Σαμαράς ανέδειξε επίσης τη στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μονοσήμαντη έμφαση στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε μία πιο συνολική θεώρηση, που λαμβάνει υπόψη την αύξηση της ζήτησης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μετά από εξουσιοδότηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, είχε την τιμή να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» από το γεγονός ότι η ΕΕ με το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων, στο οποίο κατέληξε σήμερα, καλεί την Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία της Κύπρου και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ).

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν πως κάθε υποψήφια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

O Aντώνης Σαμαράς είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και άλλους υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο των επαφών του στις Βρυξέλλες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ευρωπαίους αξιωματούχους για το σχέδιο της Ελλάδας για την έξοδο από το μνημόνιο. Οι συναντήσεις έγιναν σε θερμό κλίμα.

Σημειώνεται ότι ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε τους ηγέτες της ευρωζώνης να καταβάλουν προσπάθειες που θα συνδυάζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ενίσχυση της ζήτησης προκειμένου να αποφευχθεί «μια επιστροφή στην ύφεση».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, “κλείδωσε” η προληπτική γραμμή στήριξης την οποία επιθυμούσε η Αθήνα.

Για την προληπτική γραμμή στήριξης θα αξιοποιηθούν κεφάλαια του ΤΧΣ, που δεν θα χρειαστούν οι τράπεζες μετά και την ανακοίνωση των τεστ αντοχής την Κυριακή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: .skai.gr