Η NASA σε στέλνει στο «σύννεφο»

Το ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (ηNASA, ντε!) αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους στην εξερεύνηση του διαστήματος μάλλον θα το γνωρίζεις -εκτός, φυσικά, κι αν ζεις σε άλλο πλανήτη. Για την ιστορία, υφίσταται στη σημερινή της μορφή από το 1958, ως ο οργανισμός που θα έδινε την αμερικανική απάντηση στην τρομακτική πρόοδο που είχαν σημειώσει οι Σοβιετικοί στην κούρσα για την κατάκτηση του διαστήματος και με αφορμή την εκτόξευση τουSputnik από τους τελευταίους, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου που τέθηκε σε τροχιά γύρω από την Γη.

Πλέον, η NASA μετράει σχεδόν έξι δεκαετίες «ζωής» – μια «ζωή» γεμάτη συγκινήσεις, επιτυχίες αλλά και τραγωδίες που, είτε σου αρέσει, είτε όχι, είναι συνυφασμένη με την ίδια την τεχνολογική εξέλιξη, με την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τα στενά όρια του μικρού μπλε πλανήτη και, εν τέλει, με μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία των τελευταίων χρόνων.

Τις στιγμές αυτές πια μπορείς να τις ξαναζήσεις από τον υπολογιστή σου,το tablet ή το κινητό σου. Κι αυτό γιατί η NASA πριν από μερικές ημέρες απέκτησε σελίδα στο Soundcloud, στην οποία φιλοξενούνται σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από τη «διαδρομή» της Υπηρεσίας -από το θρυλικό «Houston, We’ve Had A Problem» που ακούστηκε κατά την αποστολή του Apollo 13 μέχρι το «That’s One Small Step, for (a) man, one giant leap for mankind» που είπε ο Neil Armstrong, όταν γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που πατούσε το πόδι του στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου 1969.

Για να πάρεις μια πρώτη γεύση, τσέκαρε τα αποσπάσματα που ακολουθούν, ενώ για το τέλος, κράτα το εξής σημαντικό: το υλικό αυτό όχι μόνο μπορείς να το ακούσεις, αλλά μπορείς να το «κατεβάσεις» κιόλας εντελώς δωρεάν.

 askmen.com