Καιρός: Χειμωνιάτικο σκηνικό με καταιγίδες και χιόνια

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αναμένουμε στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014. Τα φαινόμενα τις πρωινές κυρίως ώρες στη Θράκη, το βόρειο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ χιόνια θα πέσουν κυρίως τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα και ιδιαίτερα στις βορειοδυτικές περιοχές ο καιρός από το πρωί θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί από 7 έως 19 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, -1 έως 16 στη βόρεια Ελλάδα, 6 έως 19 στη δυτική Ελλάδα, 3 έως 19 στο βόρειο Αιγαίο και από 14 έως 24 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από τα βορειοδυτικά με ένταση έως 5 και τοπικά στα νότια τμήματα 6 με 7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο νωρίς το πρωί θα είναι νοτιοδυτικοί έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι γρήγορα σε βόρειους – βορειοανατολικούς έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές και χιονιά στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 1000 μετρά). Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.

Ανεμοι: στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 7 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ που το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασια: από 9 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες στα βόρεια θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 10 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 οι οποίοι βαθμιαία θα γίνουν βόρειοι μέχρι 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 16 έως 22 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί.

Θερμοκρασια: από 15 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά.

Ανεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Ανεμοι: βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασια: από 10 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για την Κυριακή

Καιρός: στα δυτικά παροδικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χωρά άστατος

Κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια, οπού είναι πιθανό να σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 5

Με 7 και στο Αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασια: σε χαμηλά επίπεδα.

Πρόγνωση για την Κυριακή

Αστατος θα είναι ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα με κατά περιοδους νεφώσεις που θα πυκνώνουν και τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως απο τη Λάρισα, το Βόλο, τη Λαμία, τη Θήβα, την Χαλκίδα, την Κύμη, την ανατολική Αττική όπως ο Μαραθώνας, η Ραφήνα, η Λούτσα, το Λαύριο. Εντονα θα ειναι τα φαινόμενα και στην Κρήτη, κυρίως στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά ακόμη και στην οροσειρά της Ροδόπης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι – βορειοανατολικοί στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ ενώ στα ανατολικά θα φτάσουν τα 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τα 8 και τα 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 3 εως 15 βαθμούς, στα κεντρικά από 5 εως 16 βαθμούς και στα νησιά από 11 εως 18 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με αρκετές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού και κυρίως κοντά στον Ευβοϊκό κόλπο. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 10 εως 15 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις και θα εκδηλωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 7 εως 13 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για την Δευτέρα

Ο άστατος καιρος θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα με συννεφιές και τοπικές βροχές κυρίως απο τη Λάρισα και κάτω μέχρι και την Κρήτη. Εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα στη Λάρισα, στο Βόλο, στη Λαμία, στη Λειβαδιά, στην Κύμη, στην Χαλκίδα, στον Μαραθώνα, στο Λαύριο, στη Ραφήνα, στη Λούτσα, στην Κόρινθο, στην Επίδαυρο, στο Λεωνίδιο, στη Μάνη, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Χιόνια θα πέσουν στην κεντρική και βόρεια χώρα από 1.200 μέτρα υψόμετρο και πάνω.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δτυικά βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με τάσεις εξασθένισης από το μεσημέρι και μετά. Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 3 εως 15 βαθμούς, στα κεντρικά από 8 εως 17 βαθμούς και στα νησιά από 13 εως 22 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική θα αναπτυχθούν νεφώσεις και εκδηλωθούν σποραδικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 μποφόρ και στον Ευβοϊκό θα φτάσουν τα 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 12 εως14 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει συννεφιά και θα βρέξει στα γύρω ορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με μποφόρ αλλά στα ανοιχτά θα φτάσουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 εως 14 βαθμούς κελσίου.

28η Οκτωβρίου

Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου προβλέπονται νεφώσεις αυξημένες με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια ιδιαίτερα στις περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης. Εντονα θα είναι τα φαινομενα στη Λάρισα, στο Βόλο, στη Λαμία, στην Κύμη, στην Αιδηψό, στη Χαλκίδα. Εντονη βροχή θα πέσει και στις παράκτιες και βόρειες περιοχές της Αττικής όπως στο Βαρνάβα, στο Γραμματικό, στο Καπανδρίτι, στο Μαραθώνα και στο Λαύριο. Βροχές θα πέσουν και στην Κρήτη, κυρίως στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Ωστόσο στα δυτικά ο καιρος θα είναι καλός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 εως 15 βαθμούς, στα κεντρικά από 6 εως 16 βαθμούς και στα νησιά από 11 εως 17 βαθμούς κελσίου.

Πηγή:news.gr-newsIt.gr