Περνούν τα Stress Tests οι ελληνικές τράπεζες

Πλήρως θωρακισμένο είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς -σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των  Stress Tests που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, οι εγχώριες τράπεζες καλύπτουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βάση το δυναμικό σενάριο.

Αυτό σημαίνει ότι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες εντός του 2014, τα σχέδια αναδιάρθρωσης, αλλά και τις ευεργετικές συνέπειες του αναβαλλόμενου φόρου, η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι επαρκώς θωρακισμένα κεφαλαιακά, ώστε να αντιμετωπίσουν και το δυσμενές σενάριο. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σημαίνει ότι διατηρούνται αδιάθετα τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.
Επιβεβαιώνει η Τράπεζα της Ελλάδος 

Την επιτυχία των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων επιβεβαιώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση.  Κύκλοι της ΤτΕ έκριναν πολύ θετικά τα αποτελέσματα της άσκησης και έκαναν λόγο για θετικό κλίμα που προκύπτει μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, «τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη Συνολική Αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση».

Συγκεκριμένα,με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Alpha Bank A.E. δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, η οποία όμως υπερκαλύπτεται από την καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014 μετά και την αφαίρεση του ποσού εξαγοράς προνομιούχων μετοχών.

Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και η Eurobank Ergasias A.E. παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014. Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: «για [αυτές] τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με την ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Βάσει του δυναμικού ισολογισμού, μία τράπεζα (Εθνική Τράπεζα Α.Ε.) δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και ακόμη μία (Eurobank Ergasias A.E.) στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση».

 

Αντίστοιχα, από την πλευρά της και σε σχετική ανακοίνωση η επικεφαλής του ΤΧΣ κ. Αναστασία Σακελλαρίου αναγνωρίζει το θετικό αποτέλεσμα αυτής της άσκησης, καθώς η Συνολική Αξιολόγηση αντιπροσωπεύει μια ενδελεχή επισκόπηση των 130 τραπεζών σε όλη την Ευρώπη. Όσον αφορά στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η επιτυχία αυτής της άσκησης επιβραβεύει τις συνεχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών που έχουν σημαντικά αναμορφώσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ενισχύοντας τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

 

 

Οι ανακοινώσεις των τραπεζών

Ενδεικτικό της θετικής εικόνας που παρουσιάζουν οι τράπεζες είναι ότι, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει κεφαλαιακό πλεόνασμα της τάξης των 2 δισ. ευρώ με βάση το δυναμικό σενάριο και αφού συνυπολογιστεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της. Επίσης, η τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι δεν απαιτείται καμία επιπλέον κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ στο πλεόνασμα δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τα οφέλη από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Αντίστοιχα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014, καλύπτει τις απαιτήσεις και του δυσμενούς σεναρίου, έχοντας κεφαλαιακό απόθεμα 340 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η τράπεζα δεν χρειάζεται καν να συνυπολογήσει τις ευεργετικές συνέπειες του αναβαλλόμενου φόρου.

Όσο για την Alpha Bank, πρόκειται για τη μοναδική ελληνική τράπεζα η οποία καλύπτει τις απαιτήσεις της ΕΚΤ και με βάση το στατικό σενάριο, δηλαδή χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ενέργειες που πραγματοποίησε εντός του 2014. Επίσης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με βάση τα δεδομένα αυτά, έχει κεφαλαιακό απόθεμα το οποίο -ανάλογα το σενάριο υπολογισμού- κυμαίνεται από 1,3 έως 3,1 δισ. ευρώ.

Κύκλοι της Eurobank δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα των Stress Tests αλλά και όσον αφορά την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, δεδομένων των συνθηκών της αγοράς. Τονίζουν μάλιστα ότι με βάση το βασικό σενάριο, η εικόνα της τράπεζας είναι σαφώς καλύτερη και ότι πλέον μπορούν να εστιαστούν στις ουσιαστικές τραπεζικές εργασίες, περιλαμβανομένης και τη παρόχης ρευστότητας στην αγορά.

Τι έδειξαν τα Stress Tests

Συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες 25 δισ. ευρώ για 25 από τις τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση έδειξαν τα Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από το ποσό αυτό, ήδη 12 από τις 25 τράπεζες έχουν καλύψει τα 15 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, στο κομμάτι του ποιοτικού ελέγχου του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών έγιναν τροποποιήσεις ύψους 48 δισ. ευρώ, ενώ προέκυψαν επιπλέον επισφάλειες ύψους 136 δισ. ευρώ.

Οι 12 από τις 25 τράπεζες, στις οποίες διαπιστώθηκε συνολικό έλλειμμα ύψους 25 δισ. ευρώ, έχουν ήδη καλύψει το άνοιγμα αυτό με την αύξηση των κεφαλαίων τους κατά 15 δισ. ευρώ μέσα στο 2014. Εξ άλλου, οι 30 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης έλαβαν πρόσθετα μέτρα, μεταξύ των οποίων κεφαλαιακές αυξήσεις συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τους ισολογισμούς κατά περισσότερο από 200 δισ. ευρώ, μετά την ανακοίνωση του ελέγχου από την ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2013.

«Αυτά τα εμπροσθοβαρή μέτρα αποτελούν μέρος του συνολικά επιτυχημένου αποτελέσματος της άσκησης. Ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν το 2013 μείωσαν τις ανεπάρκειες που διαπιστώθηκαν κατά τη συνολική αξιολόγηση: Ορισμένα μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2014 μπορεί να προσμετρηθούν για την κάλυψη των κεφαλαιακών ελλειμμάτων», ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Αυτή η «μοναδική και αυστηρή άσκηση αποτελεί ένα μείζον ορόσημο» στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάληψη του εποπτικού ρόλου των τραπεζών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ από τον Νοέμβριο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας  Βίτορ Κονστάντσιο.

«Αυτή η χωρίς προηγούμενο σε βάθος έρευνα των θέσεων των μεγαλύτερων τραπεζών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στον τραπεζικό τομέα. Ο εντοπισμός προβλημάτων και κινδύνων θα βοηθήσει στη διόρθωση των ισολογισμών και θα κάνει τις τράπεζες πιο ανθεκτικές και εύρωστες. Αυτό αναμένεται να διευκολύνει την αύξηση του δανεισμού στην Ευρώπη που θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Κονστάντσιο.

Η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών κυρία Ντανιέλ Νουί τόνισε: «Αυτή η άσκηση αποτελεί μία εξαιρετική αρχή στη σωστή κατεύθυνση. Απαίτησε ιδιαίτερες προσπάθειες και σημαντικούς πόρους από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, περιλαμβανομένων των εθνικών Αρχών των χωρών της ευρωζώνης και της ΕΚΤ. Προώθησε την διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα και έφερε στην επιφάνεια τις περιοχές των τραπεζών και του συστήματος που χρειάζονται βελτίωση»

Newsroom ΔΟΛ