Νέο διπλωματικό επεισόδιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ

Η προσβλητική έκφραση που χρησιμοποίησε ένας μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος των ΗΠΑ αναφερόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου —τον περιέγραψε ως έναν «δειλό» πολιτικό— προκάλεσε σήμερα την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ, ο οποίος είναι μάλλον συνηθισμένος στις διενέξεις με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Το θέμα με τον Μπίμπι είναι πως είναι δειλός», δήλωσε ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο περιοδικό The Atlantic, χρησιμοποιώντας το προσωνύμιο του Νετανιάχου και μια προσβολή που είναι βέβαιο ότι θα κάνει τον πρώην καταδρομέα, που έχει σπουδάσει στην Αμερική, να κοκκινίσει ως τα αυτιά.

«Το καλό με τον Νετανιάχου είναι πως φοβάται να εξαπολύσει πολέμους», είπε ο μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος, προφανώς αναφερόμενος στα υπονοούμενα που είχε αφήσει στο παρελθόν το Ισραήλ για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση για την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. «Το άσχημο είναι ότι δεν θα κάνει απολύτως τίποτε για να φθάσει σε μια διευθέτηση με τους Παλαιστίνιους ή με τα σουνιτικά αραβικά κράτη», συνέχισε.

ISRAEL-PALESTINIANS-OBAMA_2013_3_20_23_26_33_b2

Ο Νετανιάχου, φέρεται να είπε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος, ενδιαφέρεται μόνο να «προστατεύεται ο ίδιος από πολιτικές ήττες… δεν έχει θάρρος».

Οι Ισραηλινοί ηγέτες δεν συνηθίζουν να απαντούν σε σχόλια τα οποία αποδίδονται σε μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους. Αλλά ο Νετανιάχου αναφέρθηκε άμεσα σε αυτά τα σχόλια, σε μια συνεδρίαση του κοινοβουλίου του Ισραήλ.

«Τα ύψιστα συμφέροντά μας, κυρίως η ασφάλεια και η ενότητα της Ιερουσαλήμ, δεν είναι η βασική ανησυχία των ανώνυμων αυτών αξιωματούχων που επιτίθενται εναντίον μας και εναντίον εμού προσωπικά», είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε πως «η επίθεση εναντίον μου διαπράττεται μόνον διότι υπερασπίζομαι το κράτος του Ισραήλ».

«Παρ’ όλες τις επιθέσεις που υφίσταμαι, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τη χώρα μας. Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τους πολίτες του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Οι δηλώσεις αυτού του είδους από μέρους του Νετανιάχου έχουν απήχηση στους Ισραηλινούς ψηφοφόρους, παρά τους φόβους που έχουν διατυπωθεί σχετικά με το ότι η ένταση στις σχέσεις του ιδίου με την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσαν εντέλει να αποδυναμώσουν την παραδοσιακά σθεναρή υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

News.gr