Το ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη ταξίδεψε στη Λωζάννη

Το ασημένιο κύπελλο, που απονεμήθηκε στον μαραθωνοδρόμο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, Σπύρο Λούη, θα φιλοξενείται έως τον Μάρτιο στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης.

Η επίσημη παρουσίαση του εκθέματος έγινε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Μουσείου της ελβετική πόλης, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, και στο πλαίσιο της διεξαγωγής του διεθνούς Μαραθωνίου, που πραγματοποιείται εκεί.

Το κύπελλο, ταυτόσημο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και σύμβολο της ολυμπιακής ιδέας, θα παραμείνει στο Ολυμπιακό Μουσείο για έξι μήνες, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο να το θαυμάσουν από κοντά και να πληροφορηθούν την ιστορία του.

Στην ομιλία του ο Έλληνας πρέσβης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το πνεύμα του Φειδιππίδη και του Σπύρου Λούη, το πνεύμα του αγώνα για έναν υψηλότερο σκοπό, είναι πάντα παρόν σε όλους τους αθλητές του Μαραθωνίου. Ένα υγιές πνεύμα σε ένα υγιές σώμα. Είναι το σύμβολο της πνευματικής και σωματικής ελευθερίας».

Στην εκδήλωση βρέθηκαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach, ο διευθυντής του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάννης, εκπρόσωποι του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς και ο εκπρόσωπος του ιδρύματος στην Ελβετία, καθηγητής Heini Murer, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Γενεύη, Άγγελος Υψηλάντης, εκπρόσωποι των Αρχών του Καντονιού του Vaud, των Αρχών της πόλης της Λωζάννης και εκπρόσωποι της Επιτροπής για τη διεξαγωγή του Διεθνούς Μαραθωνίου στην ελβετική πόλη.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης έγινε η απονομή των επάθλων στους νικητές του διεθνούς μαραθωνίου, ενώ με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας, οι νικητές στέφθηκαν με κότινο ελαίας, το σύμβολο της Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης, ως ένδειξη της συνέχειας της ολυμπιακής ιδέας από την αρχαιότητα έως τον σύγχρονο κόσμο.

kypello2_579_355

 

Newsit.gr