Μόνο στην ΡΗΡ: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για το Έπος του 1940 στην Κλεισούρα και το Βουλιαράτι

* Αποστολή στην Αλβανία αποκλειστικά για την «ΡΗΡ»

 

> Φωτογραφία: Κώστας Βασιλείου

> Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

 

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ: Στην Κλεισούρα αλλά και στο χωριό Βουλιαράτι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Ε.Ε.Μ.), εκεί που μαζί με τον ευρύτερο χώρο του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού αποτέλεσαν το θέατρο των νικηφόρων πολεμικών επιχειρήσεων για τον ελληνικό στρατό εκείνο το ιστορικό φθινόπωρο και το χειμώνα του 1940, πραγματοποιήθηκαν και φέτος με κάθε επισημότητα και θρησκευτική κατάνυξη οι επετειακές εκδηλώσεις για την εθνική μας γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.

1.Τάφοι Ελλήνων στρατιωτών στην Κλεισούρα

Τάφοι Ελλήνων στρατιωτών στην Κλεισούρα

Στα δύο χωριά υπάρχουν στρατιωτικά νεκροταφεία, στα οποία βάσει συμφωνίας της Αλβανίας και της Ελλάδας θα ενταφιαστούν πάλι τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών πεσόντων του πολέμου 1940-1941, αφού πρώτα γίνει πρώτα η εκταφή τους από διάφορα σημεία στην Αλβανία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 7.976 Έλληνες πεσόντες του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου στο αλβανικό μέτωπο δεν έχουν ενταφιαστεί σε οργανωμένα στρατιωτικά νεκροταφεία. Ωστόσο, έχουν καθοριστεί 139 σημεία όπου βρίσκονται τάφοι Ελλήνων πεσόντων και σύντομα αναμένεται η έναρξη εκταφής σε έξι από αυτά. . Αρχικά στην Κλεισούρα, στον Ι. Ναό του Αγ. Νικολάου, μετά τη Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο αφιερωμένο στους Έλληνες πεσόντες του ΄40 εκεί. . Παρόμοια, στο χωριό Βουλιαράτι και τον Ι. Ναό της Αγίας Σκέπης, μετά τη θεία λειτουργία, την δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκαν χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Βουλιαράτι της Άνω Δρόπολης, στεφάνια κατατέθηκαν στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών του ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940 εκ μέρους των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Αλβανίας, καθώς και από άλλους επίσημους φορείς των δύο χωρών, βουλευτές ελληνικής καταγωγής του αλβανικού Κοινοβουλίου, εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και της Κυβέρνησης, τη Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο Αργυροκάστρου, εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων και τοπικών αρχών. Στις φετινές εκδηλώσεις παρευρέθηκε και ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στο Αργυρόκαστρο Thodori Picculli.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και παραβρέθηκαν ο βουλευτής Πρέβεζας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Τσουμάνης,ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας,ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, η δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων κα Βάσω Μέγα.

 Ο ναός του Αγ, Νικολάου στην Κλεισούρα

Ο ναός του Αγ, Νικολάου στην Κλεισούρα

Επίσης παρέστησαν εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των πεσόντων του έπους του ΄40 από την Ελλάδα και εκατοντάδες Έλληνες από κάθε ελληνική μειονοτική περιοχή.

 

Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι στις επόμενες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΌΧΙ» δεν θα πρέπει να υπάρχουν άταφοι Έλληνες πεσόντες, ενώ ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, κ. Λεωνίδας Ροκανάς, ανέφερε ότι «προχωρούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης της μικτής ελληνο-αλβανικής επιτροπής με αντικείμενο την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας για την εκταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του ’40 και την ταφή τους στα δύο επίσημα νεκροταφεία». Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του βιβλίου «Οι ήρωες του ’40 περιμένουν» του συγγραφέα Γεώργιου Σούρλα, πρώην Προέδρου της Ελληνικής Βουλής και Επίτιμου Προέδρου της Ένωσης Τέκνων Συγγενών Πεσόντων του Έπους 1940-1941 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δερβιτσάνης. .

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Οι επίσημοι επισκέπτες κατά τη Δοξολογία στο ναό του Αγ, Νικολάου στην Κλεισούρα

Οι επίσημοι επισκέπτες κατά τη Δοξολογία στο ναό του Αγ. Νικολάου στην Κλεισούρα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Πρόεδρος της Ομόνοιας Τιράνων κα Ευγενία Κότα

Η Πρόεδρος της Ομόνοιας Τιράνων κα Ευγενία Κότα

 Το κοιμητήριο Ελλήνων στρατιωτών και ο ναός της Αγ. Σκέπης στο Βουλιαράτι

Το κοιμητήριο Ελλήνων στρατιωτών και ο ναός της Αγ. Σκέπης στο Βουλιαράτι

 

10. Ο δημοσιογράφος-ανταποκριτής μας της ΡΗΡ Ν. Σουτόπουλος καταθέτει τριαντάφυλλο στον τάφο Έλληνα στρατιώτη με μικρά παιδιά από τη Δρόπολη

Ο δημοσιογράφος-ανταποκριτής μας της ΡΗΡ Ν. Σουτόπουλος καταθέτει τριαντάφυλλο στον τάφο Έλληνα στρατιώτη με μικρά παιδιά από τη Δρόπολη

 

Το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων του ελληνο-ιταλικού πολέμου

Το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων του ελληνο-ιταλικού πολέμου

 

 Μαθήτριες με τις παραδοσαικές στολές της Δρόπολης στην εκδήλωση

Μαθήτριες με τις παραδοσαικές στολές της Δρόπολης στην εκδήλωση

Οι επίσημοι πριν την κατάθεση στεφάνων στο Βουλιαράτι Δρόπολης

Οι επίσημοι πριν την κατάθεση στεφάνων στο Βουλιαράτι Δρόπολης

 Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος τελεί επιμνημόσυνη δέηση

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος τελεί επιμνημόσυνη δέηση

Ο Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα κ. Λ. Ροκανάς υποκλίνεται στο μνημείο των ηρώων Ελλήνων

Ο Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα κ. Λ. Ροκανάς υποκλίνεται στο μνημείο των ηρώων Ελλήνων