Συναντήθηκαν Βενιζέλος-Αβραμόπουλος

Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, επισκέφθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος όπως είπε, δεν «παύει να είναι ο Έλληνας επίτροπος» στην ΕΕ.

«Η κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα τεράστιο βάρος, να βγάλει τη χώρα από την κρίση» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, ευχόμενος καλή επιτυχία στο «βαρύ έργο» που έχει αναλάβει ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εξήρε την προσωπικότητα, διαδρομή και εμπειρία του νέου επιτρόπου, που τον καθιστούν, όπως είπε, «ώριμο και πανέτοιμο».

Aκολουθεί το κείμενο των κοινών δηλώσεων προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, μετά το πέρας της συνάντησης: 
 
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με επισκέφτηκε σήμερα για να με χαιρετήσει, καθώς αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Ένα χαρτοφυλάκιο που ανήκει και στις εθνικές μας προτεραιότητες. Όπως είχα την ευκαιρία να πω στον αγαπητό φίλο και συνάδελφο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, η προσωπικότητά του, η διαδρομή του, η συγκρότησή του και η εμπειρία του, τον έχουν καταστήσει ώριμο και πανέτοιμο για να ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία στις προκλήσεις της νέας του θέσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Είναι επίσης προφανές ότι πέραν του χαρτοφυλακίου του στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ο κ. Αβραμόπουλος εκφράζει, βεβαίως, πάντα τις θέσεις της Επιτροπής με ανεξαρτησία, αλλά είναι ο Έλληνας Επίτροπος. Και αυτό σημαίνει πάρα πολλά, όχι μόνο για την Κυβέρνηση, αλλά για τον τόπο, γιατί είναι πάντα μέρος της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, για την οποία μιλώ συνεχώς, αντικείμενο της οποίας είναι όλα τα μεγάλα θέματα. Από την ολοκλήρωση της προσπάθειας για την έξοδο από την οικονομική κρίση και το μνημόνιο, μέχρι την αναβάθμιση της διεθνούς παρουσίας της χώρας σε όλα τα πεδία.
 
Θα κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας προφανώς ανοιχτούς σε καθημερινή βάση. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για θέματα της κοινής αρμοδιότητάς μας μέχρι σήμερα, μέχρι αύριο, που είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Κινούμαστε απολύτως συντονισμένα στο ίδιο μήκος κύματος και είναι μια ευκαιρία για μένα με συναδελφικότητα, αγάπη και φιλία και με αισθήματα πατριωτικά, να του ευχηθώ τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στη νέα του αποστολή. 
 
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για την ευχή αυτή ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και καλό μου φίλο, Βαγγέλη Βενιζέλο. Πράγματι αποχωρώ. Αποχωρώ σε λίγες ώρες από τώρα. Πρέπει να πω ότι είναι ίσως σπάνιο, αλλά εξαντλώ και το τελευταίο δευτερόλεπτο στην Αθήνα για να ξεκινήσω το επόμενο, από μεθαύριο, στις Βρυξέλλες. 
Όπως πολύ σωστά είπε προ ολίγου ο κ. Αντιπρόεδρος, η αποστολή είναι πάρα πολύ σημαντική, την ανέλαβα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές της, τις δυσκολίες της, αλλά και το τι έχω επωμιστεί, διότι πράγματι, ναι μεν αναλαμβάνω καθήκοντα, τα οποία ορίζονται με σαφήνεια από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά δεν παύω από το να είμαι ο Έλλην Εκπρόσωπος, ο Έλλην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ενισχυμένο το πολιτικό στοιχείο, αυτό το έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ, κάτι που μας δίνει δυνατότητες να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, διότι πολλά διακυβεύονται αυτό τον καιρό. 
 
Από την άλλη μεριά και εμείς εδώ στην Ελλάδα δίνουμε μια μάχη. Έχει  αναλάβει ένα μεγάλο βάρος, μια τεράστια ευθύνη, να οδηγήσει τη χώρα έξω και μακριά από την κρίση και ευχόμαστε όλοι όλα αυτά που ζήσαμε να ανήκουν σύντομα στο παρελθόν.
 
Από τη δική μου σκοπιά, έχω αναλάβει και αυτή τη δέσμευση, στο πλαίσιο των νέων μου αρμοδιοτήτων, να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ελληνική Κυβέρνηση αλλά και τα προγράμματα που έχει υιοθετήσει και προωθεί.
 
Η συνάντηση, όπως ελέχθη πρωτύτερα και από τον Αντιπρόεδρο, είχε και ένα άλλο σκοπό. Να εξετάσουμε από κοντά τις τρέχουσες εξελίξεις. Πρέπει να σας πω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι σε αγαστή συνεργασία. Οι θέσεις που υιοθετούμε είναι θέσεις μελετημένες που υπηρετούν στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα και που περνούν ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη. Τίποτα απ’ όλα αυτά που συμβαίνουν στον ευρύτερο περίγυρό μας, και για να είμαι συγκεκριμένος, δεν αναφέρομαι μονάχα στη στενή γειτονιά μας, αλλά και σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία, όπου κεντρικός είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας.
 
Μάλιστα σήμερα ο Αντιπρόεδρος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον οποίο θα δω και εγώ σε λίγα λεπτά από τώρα, ο οποίος έχει μείνει εντυπωσιασμένος από το επίπεδο του εθνικού αμυντικού μας συστήματος, πάντοτε στην υπηρεσία της διεθνούς νομιμότητας και κάθε αποστολής που από κοινού αναλαμβάνουμε για την προώθηση ειρηνευτικών πολιτικών στην περιοχή μας.
Θέλω να πω τελειώνοντας ένα ευχαριστώ στον Βαγγέλη Βενιζέλο για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλο αυτό τον καιρό. Γι’ αυτό και εγώ με τη σειρά μου, να ευχηθώ καλή επιτυχία στα υψηλά καθήκοντα που του έχει αναθέσει η ελληνική πολιτεία και ο ελληνικός λαός. Όλα να οδηγήσουν στο επιθυμητό για όλους μας αποτέλεσμα και εκεί στις Βρυξέλλες, θέλω να γνωρίζει και ο ίδιος και η Κυβέρνηση, αλλά και όλοι εσείς, ότι θα υπάρχει το άγρυπνο μάτι, όχι του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αλλά του Έλληνα πολιτικού. 
 
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.
 
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.