Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 31 Οκτωβρίου 2014

Οι διεργασίες για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών και οι αλληλοκατηγορίες Κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, δεσπόζουν στα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης πρωτοσέλιδα το θέμα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Μόσχα στις αρχές του επόμενου έτους, το θέμα της έκτακτης ρευστότητας που είχε λάβει η Λαϊκή Τράπεζα, το θέμα της αναγνώρισης των καταδρομών που επιτέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο την ημέρα του πραξικοπήματος και την ανάγκη για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο “Λαϊκισμός επί ερειπίων…», αναφέρεται στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών και σημειώνει ότι «για άλλη μια φορά το σενάριο επαναλαμβάνεται: Αλληλοκατηγορίες και λαϊκισμός από την πλευρά της αντιπολίτευσης πάνω από έναν ετοιμοθάνατο». Αλλού αναφέρεται στην δήλωση του Υπουργού Ενέργειας για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας μετά την τριμερή συνάντηση Κορυφής μεταξύ των τριών χωρών στο Κάιρο στις 8-9 Νοεμβρίου. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου απάλλαξε τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Ευθύμιο Μπουλούτα λόγω πολλαπλότητας του κατηγορητηρίου.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αθώοι για τον ELA υποστηρίζει η Κεντρική», γράφει στο κύριο της θέμα ότι την ώρα που γενική είναι η πεποίθηση ότι για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και κατ` επέκτασιν της κυπριακής οικονομίας ευθύνεται η ανεξέλεγκτη παροχή ELA στην τράπεζα και αναζητούνται ευθύνες και υπαίτιοι, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εκτιμά ότι όλα έγιναν νομότυπα και θεωρεί το θέμα λήξαν. Αλλού γράφει ότι η επίδειξη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα «κλείδωσε» κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ρώσο Πρέσβη στη Λευκωσία. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις σημερινές συναντήσεις που θα έχει η τεχνική επιτροπή για τις Κυπριακές Αερογραμμές με τις εταιρείες Ryanair και Aegean Airlines, οι οποίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Πακέτο συμφωνιών με Μόσχα» και σημειώνει τον Ιανουάριο θα επισκεφθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη Μόσχα και στη διάρκεια της εκεί παραμονής του αναμένεται ότι θα υπογράψει τουλάχιστον τέσσερις συμφωνίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλού γράφει ότι σήμερα κρίνεται η τύχη των τριών προσώπων αναφορικά με τα απειλητικά τηλεφωνικά μηνύματα αναφορικά με την υπόθεση Aristo, καθώς η Αστυνομία, η οποία συμπλήρωσε τις έρευνες και παραδίδει το φάκελο στην Νομική Υπηρεσία, εισηγείται τη δίωξη τριών προσώπων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ανοικτά την πορεία κλεισίματος των ΚΑ, σημειώνοντας ότι διασφαλίζονται αποζημιώσεις εργαζομένων και οι αεροπορικές συνδέσεις.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τετελεσμένα χάριν συμφερόντων» ότι «σιγά σιγά ξετυλίγεται το κουβάρι του δόλιου τρόπου με τον οποίο ενήργησαν οι κυβερνώντες για το ξεπούλημα των ΚΑ» και υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση «παραμέρισε εσκεμμένα» τον αεροπορικό κολοσσό Etihad Airways ο οποίος επέδειξε ενδιαφέρον για τις ΚΑ. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας στη Βουλή, κάνοντας λόγο για στασιμότητα στους σχεδιασμούς και πολιτικές της Κυβέρνησης για το 2015, ενώ πολλές είναι οι εξαγγελίες. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις επαφές του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Αθήνα και συμπληρώνει ότι ο Άντρος Κυπριανού ολοκληρώνει το πρόγραμμα επαφών του με συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” «Της έμεινε η ευθύνη για τις ΚΑ», γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η Κυβέρνηση κάνει το παν για να διασώσει τις ΚΑ αλλά δεν πρόκειται να δώσει περισσότερα χρήματα στον προβληματικό αερομεταφορέα. Επέκρινε την προηγούμενη Κυβέρνηση ότι έδινε συνεχώς χρήματα στον προβληματικό αερομεταφορέα. Αλλού αναφέρεται στην έρευνα της Αστυνομίας σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΑΛΚ Γιαννάκης Κόκκινος έβαζε υφισταμένους του να καταθέτουν χρήματα στον δικό του λογαριασμό, τα οποία έφθαναν στα γραφεία της Αρχής σε κουτιά παπουτσιών. Αλλού αναφέρεται στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Μπουρκίνα Φάσο έπειτα από αιματηρά επεισόδια στην πρωτεύουσα, Ουακαντούνγκου.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στεγάζει το κύριο της θέμα με τίτλο «Εκ προμελέτης δικαίωση του πραξικοπήματος» και γράφει ότι «με εύηχα συνθήματα η Κυβέρνηση εξισώνει θύτες και θύματα, πραξικοπηματίες και αντιστασιακούς». Αλλού χαρακτηρίζει τα stress-test που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως «φαρσοκωμωδία για τη στήριξη και ενίσχυση του επικυρίαρχου ρόλο του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίων στην ευρωζώνη και την ΕΕ». Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται σε ανησυχίες για «σιωπηρή αποδοχή λύσης δύο κρατών».

Η εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα «Επειγόντως τερματικό!» ότι με αχρηστία απειλούνται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ εάν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει τάχιστα στην κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στα stress test που διενήργησε η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες με τον χαρακτηρισμό «αχρείαστος ενθουσιασμός». Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην ανέγερση του νέου Προεδρικού Μεγάρου στην Άγκυρα, το οποίο χαρακτηρίζει «λευκό παλάτι».

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία «Όλα στον αέρα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών πραγματοποιεί σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας καθώς φοβούνται ότι η προγραμματισμένη πώληση του κρατικού αερομεταφορέα θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.  Αλλού αναφέρεται σε νομοσχέδιο που καταργεί την ανωνυμία για τις κάρτες προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας, παρά τις επικρίσεις περί αστυνομικού κράτους. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην απεργία πείνας που πραγματοποιούν Κούρδοι μετανάστες οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει να τους δοθεί αυτόματα καθεστώς πρόσφυγα.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΧΡ)