Η Μέρκελ για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Φόρο τιμής στο «θάρρος» των διαφωνούντων του καθεστώτος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας απέτισε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τα 25 χρόνια από την οποία ετοιμάζεται να γιορτάσει η Γερμανία στις 9 Νοεμβρίου.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στα κινήματα των πολιτών, η δημοκρατική αντιπολίτευση στο καθεστώς της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ), «επέδειξαν θάρρος», τόνισε η καγκελάριος.

«Έδωσαν θάρρος στους άλλους», πρόσθεσε, ιδιαίτερα στις «εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια» ανθρώπους που συμμετείχαν στη συνέχεια στις «διαδηλώσεις της Δευτέρας», πρώτα στη Λειψία και μετά σε άλλες πόλεις της ΓΛΔ, οι οποίες κλόνισαν το κομμουνιστικό καθεστώς. Χωρίς αυτούς, συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ, «όλη αυτή η διαδικασία θα ήταν πολύ πιο δύσκολη (…) Γι’ αυτό οφείλουμε να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, οι διαρθρωτικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πρώην χώρες, ιδιαίτερα στο μέτωπο της απασχόλησης, είναι ακόμη απτές. «Πολλοί άνθρωποι στη ΓΛΔ είχαν μια απασχόληση και μια εμπειρία τις οποίες δεν μπόρεσαν να αναδείξουν στην αγορά εργασίας και πολλοί άνθρωποι επλήγησαν», αναγνώρισε η κ. Μέρκελ.

 

Όμως, «οι νέες γενιές είναι πλέον ενωμένες» και «μπορέσαμε, χάρη στην απίστευτη βοήθεια» της πρώην Δυτικής Γερμανίας, «να μειώσουμε το χάσμα», σημείωσε.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο