Πάνω από 3 εκατ. Έλληνες χρωστούν στην Εφορία

Σε ναρκοπέδιο ληξιπρόθεσμων οφειλών κινείται ο προϋπολογισμός και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να τιναχτεί στον αέρα.
Αδιάψευστη απόδειξη η αύξηση των οφειλετών του Δημοσίου κατά 851.201 το Σεπτέμβριο που είχαν σαν αποτέλεσμα στο τέλος του μήνα ο αριθμός των Ελλήνων που χρωστούν στην Εφορία να εκτιναχτεί σε 3.303.100 από 2.451.909 στο τέλος Αυγούστου.

Όσον αφορά στα χρέη κι΄ αυτά εκτινάχτηκαν στα ύψη αφού από 51,76 δις. στο τέλος του Δεκεμβρίου 2012 ανέβηκαν στα 68,4 δις. δηλαδή αύξηση κατά 16,67 δις. στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Τα καμπανάκια –όχι μόνο καμπανάκι- χτύπησε πολύ δυνατά και η μόνη ελπίδα που υπάρχει τώρα για αύξηση των εσόδων και καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι το νέο σύστημα ρύθμισης με τις 100 και τις 72 δόσεις. Γιατί οι ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν απέτυχαν παταγωδώς.

Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που νομοθετήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 δεν πέτυχαν το σκοπό τους.

Συγκεκριμένα από τα 68,4 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα τελωνεία έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις μόλις 2,27 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 3,3% του συνόλου των χρεών. Κι από τα χρέη των 2,27 δισ. ευρώ που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις έχουν εξοφληθεί μέχρι στιγμής μόνο 1,09 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 48,08% των ρυθμισμένων χρεών. Επιπλέον, από τα 3,3 εκατομμύρια των οφειλετών έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις περίπου 187.000, δηλαδή μόλις το 5,66% του συνόλου των οφειλετών.

Τέλος, η κατακόρυφη αύξηση 35% των οφειλετών του Δημοσίου το Σεπτέμβριο, αποδίδεται σε δύο λόγους:
-Πάρα πολλοί φορολογούμενοι άφησαν τον Σεπτέμβριο απλήρωτη την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, είτε επειδή περίμεναν έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του φόρου με την έκδοση νέου διορθωμένου εκκαθαριστικού σημειώματος, είτε επειδή διαπίστωσαν ότι ο ΕΝΦΙΑ που τους καταλογίστηκε προέκυψε από δικά τους λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9, οπότε αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής διορθωτικών Ε9 ώστε να μειώσουν τα ποσά με τα οποία χρεώθηκαν.
-Πολλοί φορολογούμενοι σταμάτησαν να πληρώνουν τις οφειλές τους προς την εφορία περιμένοντας τη νέα ρύθμισης που προβλέπει την εξόφληση των χρεών τους έως και 100 μηνιαίες δόσεις.

Πηγή: NewsIt.gr