Αμφίπολη: Τι αποκαλύπτει το όρυγμα

Για μια ακόμη φορά η Αμφίπολη και ο Τύμβος Καστά γεννούν νέα ερωτήματα και εξάπτουν τη φαντασία αρχαιολόγων, ιστορικών αλλά και απλών πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Τη νέα αφορμή για υποθέσεις και σενάρια έδωσαν τα νέα ευρήματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και περιλαμβάνουν μια μαρμάρινη πόρτα, βάρους 1,5 τόνου και ένα όρυγμα (λάκκο) που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, τα επικρατέστερα σενάρια είναι τρία:

-Το πρώτο σενάριο περιγράφει για το γεγονός ο τρίτος θάλαμος να έχει συληθεί εδώ και χρόνια και τα όποια αρχαιολογικά ευρήματα να έχουν περιέλθει στα χέρια τυμβωρύχων.

-Το δεύτερο σενάριο αναφέρεται στην πιθανότητα ο νεκρικός θάλαμος να βρίσκεται κάτω από τον τρίτο θάλαμο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για έναν μίνι λαβύρινθο.

-Το τρίτο σενάριο θέλει ο Τύμβος Καστά να είναι ένα ημιτελές μνημείο που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Ένας τύμβος που ενδεχομένως να προοριζόταν ακόμα και για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Τα Νέα» φιλοξενεί δηλώσεις της επίτιμης διευθύντριας Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνας Ρωμιοπούλου, η οποία δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει πρώτα απ’όλα «να διαλευκανθεί αν το όρυγμα είναι φυσικό ή τεχνητό», καθώς η ίδια φαίνεται να διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με τον αν πρόκειται για τεχνητό λάκκο, καθώς ο Τύμβος είναι χτισμένος σε φυσικό βράχο.

Και συνεχίζει αναλύοντας την υπόθεση το όρυγμα να έγινε από ανθρώπινο χέρι, αναρωτώμενη ποιος ήταν και γιατί άνοιξε τον Τύμβο: «Μήπως περιείχε κάποιο κιβώτιο, λάρνακα ή κλίνη;» και τονίζει πως «πλέον απέναντι στο μνημείο είμαστε σαν τον Αλαντίν. Πηγαίνουμε με το λυχνάρι αλλά δεν ξέρουμε τι θα βρούμε».

NOOZ.