Η Αγγλία στηρίζει (πάλι) την προκλητικότητα της Τουρκίας!

(ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ)

Μια ζωή οι Βρετανοί ενισχύουν -όταν δεν πυροδοτούν- κάθε αυθαιρεσία της Τουρκίας στον διεθνή της περίγυρο ακολουθώντας την τακτική του πάλαι ποτέ αποικιακού τους παρελθόντος, θύμα του οποίου υπήρξε και η Κύπρος!

Τη φορά αυτή, σπεύδουν να …επιβραβεύσουν την προκλητικότητα της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, “αδειάζοντας”, ουσιαστικά, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και την επιστολή του,  με την οποία ανακοίνωνε την απόφασή του στους «27» της ΕΕ για μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, λόγω των παραβιάσεων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναλυτικότερα, ΄λο όπως μεταδίδει το NewsIt.com.cy/ η Βρετανία ζήτησε από επτά κράτη-μέλη να υποστηρίξουν την συμπερίληψη παραγράφου με αναφορά σε ξεπάγωμα δύο τουρκικών κεφαλαίων- στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου.
Η Μεγάλη Βρετανία επιχειρεί να δικαιολογήσει τις προκλήσεις του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, παρουσιάζοντας τες ως μια προσπάθεια διασφάλισης των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων για διαμοιρασμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μετά από μία ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.
Σημειώνεται πως το Λονδίνο είχε εμποδίσει πρόσφατα το διάβημα της ΕΕ προς τον ΟΗΕ για την εισβολή του «Μπαρμπαρός» στα Οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης η Αγγλία φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την σημερινή τουρκική κατοχή στην Μεγαλόνησο καθώς αρνήθηκε το 1974 να ενεργήσει ως Εγγυήτρια Δύναμη επιτρέποντας, έτσι, την μονομερή επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο!

Οι ευθύνες της, που άλλαξαν τη μοίρα του κόσμου, δεν σταματούν εκεί, αλλά περί αυτών υπάρχει ειδική μελέτη που θα εκδοθεί εν καιρώ.

Χ.Μ.