Οι Έλληνες που έγιναν «ιερά τέρατα» στον μαγικό κόσμο του NBA

Πηγή Ρεπορτάζ: NewPost.gr

Ποιος δεν έχει χαζέψει τα λεγόμενα «ιερά τέρατα» του NBA; Ποιος δεν ονειρεύτηκε όχι μόνο να είχε θέση σε αυτόν τον μαγικό κόσμο, αλλά να παρακολουθούσε έστω για μια φορά έναν αγώνα του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο; Όλοι.

Επειδή, λοιπόν, όποια πέτρα στον πλανήτη κι αν σηκώσεις θα βρεις Έλληνα, η NationalBasketball Association δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Για τους δαιμόνιους, προικισμένους και προκομένους -όταν θέλουν- συμπατριώτες μας, είναι άλλο ένα κάστρο που έπεσε.
Ο πρώτος αθλητής ελληνικής καταγωγής που αγωνίστηκε στο NBA υπήρξε ο Ελληνοαμερικάνος Λου Τσιωρόπουλος, την περίοδο 1956-59, και αναδείχθηκε δύο φορές πρωταθλητής με τους Boston Celtics.
Ακολούθησαν τέσσερις ακόμη αθλητές που επιλέχθηκαν στο draft του NBA και διδάχθηκαν το μπάσκετ στις ΗΠΑ. Το 1978 οι Ντέιβιντ Στεργάκος και Ντέιβιντ Καλιγκάρις, το 1979 ο Νίκος Γκάλης (οι οποίοι δεν αγωνίστηκαν) και το 1980 ο Κερτ Ράμπις ο οποίος κατέκτησε 4 πρωταθλήματα.
Την επόμενη δεκαετία τρεις Έλληνες αθλητές επιλέχθηκαν στο draft χωρίς στη συνέχεια να αγωνιστούν στο NBA. Υπήρξαν οι πρώτοι επιλεχθέντες αθλητές που διαμόρφωσαν το αθλητικό τους προφίλ πρωτίστως στην Ελλάδα ενώ κατείχαν αμιγώς την ελληνική υπηκοότητα.
Γιαννάκης, Φάνης, «Πάνι»…
Πρώτος το 1982 ο Παναγιώτης Γιαννάκης επιλέχθηκε από τους Boston Celtics, φανερώντας την προτίμηση της ομάδας που ήταν η κορυφαία σε πρωταθλήματα και είχε επιλέξει τους 4 από τους 6 Έλληνες αθλητές που είχαν δηλώσει έως τότε συμμετοχή στο draft.
Το 1986 ο Παναγιώτης Φασούλας και το 1987 ο Φάνης Χριστοδούλου επιλέχθηκαν από ομάδες του NBA. Το 1988 επιλέχθηκε στο draft ο Λιβανέζος Ρόνι Σεϊκέλι, ο οποίος είχε επιχειρήσει επανειλημμένα να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα η οποία δεν του δόθηκε παρά το ότι τη δικαιούταν.
Την επόμενη δεκαετία ήταν οι ομογενείς αθλητές με ελληνική υπηκοότητα που αποτέλεσαν επιλογές του draft. To 1995 επιλέχθηκε o Ντράγκαν Τάρλατς (Κωνσταντινίδης) και το 1996 ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς (Κίνης) ο οποίος διακρίθηκε στο NBA. Την ίδια χρονιά εξαίρεση αποτέλεσε ο Ευθύμης Ρεντζιάς με μοναδική καταγωγή την Ελλάδα.
Το 2002-03 o Ρεντζιάς αγωνίστηκε με τη φανέλα των Philadelphia 76ers έχοντας 35 συμμετοχές και 1,5 πόντους μ.ο. Το 2003 μεταγράφηκε στην τουρκική Ούλκερ και έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που έπαιξε με ομάδα της Τουρκίας.
Το 1998 o Ράντοσλαβ Νεστέροβιτς (Μακρής) και το 2000 ο Μάρκο Γιάριτς (Λάτσης) υπήρξαν δύο ακόμη ομογενείς αθλητές που ξεκίνησαν αξιόλογες σταδιοδρομίες στο NBA.
Το ίδιο συνέβη και με τον Ιάκωβο Τσακαλίδη ο οποίος σε αντίθεση με τους προηγούμενους επέλεξε την ελληνική ως πρώτη υπηκοότητα και αγωνίστηκε και στην Εθνική ομάδα.
Το καλοκαίρι του 2000 επιλέχθηκε στην 25η θέση του ντραφτ του NBA από τους Φοίνιξ Σανς και μετακόμισε στις ΗΠΑ. Με την ομάδα των Σανς αγωνίστηκε για τρία έτη 2000-2003. Την καλύτερη χρονιά σε επιδόσεις είχε τη σεζόν 2001-2002 όταν σημείωσε 7,3 πόντους και κέρδισε 5,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Στις 25 Μαρτίου 2002 σημείωσε 23 πόντους με τους Σανς απέναντι στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, που είναι και το ατομικό του ρεκόρ στο ΝΒΑ.
Το Σεπτέμβριο του 2003 μεταγράφηκε στους Μέμφις Γκρίζλις στους οποίους αγωνίστηκε για 3,5 έτη έως τα μέσα της σεζόν 2006-2007. Καλύτερη χρονιά του στους Γκρίζλις ήταν η περίοδος 2005-2006 κατά την οποία είχε 5 πόντους και 4,2 ριμπάουντ μ.ο.
Το Φεβρουάριο του 2007 αποκτήθηκε από τους Χιούστον Ρόκετς και υπήρξε συμπαίκτης του Βασίλη Σπανούλη. Σε 13 αγώνες με τους Ρόκετς είχε 2,3 πόντους και 2,1 ριμπάουντ μ.ο.
Φώτσης, ο πρώτος
Από το 2001 υπήρξε πληθώρα Ελλήνων αθλητών σε σχέση με το παρελθόν που αποτέλεσαν επιλογές των ομάδων του ΝΒΑ. Ο Αντώνης Φώτσης το 2001 έγινε ο πρώτος αθλητής που αγωνίστηκε στο NBA με μοναδική υπηκοότητα την ελληνική.
Ο Φώτσης επιλέχθηκε από τους Vancouver Grizzlies (η ομάδα πήγε στο Μέμφις μετά την επιλογή) στο 2ο γύρο της επιλογής του NBA το 2001. Έτσι έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης στο NBA. Στη μοναδική του σεζόν στο NBA, εμφανίστηκε σε 28 παιχνίδια για τους Grizzlies τη σεζόν 2001-02, με μέσο όρο 3.9 πόντους και 2.2 ριμπάουτ σε κάθε παιχνίδι. Σκόραρε το προσωπικό του ρεκόρ, με 21 πόντους, ενάντια στο Orlando Magic στις 19/1/2002.
Οι Ανδρέας Γλυνιαδάκης και Βασίλης Σπανούλης αγωνίστηκαν επίσης σε ομάδες του NBA. Επιλέχθηκαν ακόμη οι Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Γιώργος Πρίντεζης.

Ο Σπανούλης τον Ιούλιο του 2006 έγινε ο τέταρτος Έλληνας στο ΝΒΑ, υπογράφοντας προσύμφωνο με τους Χιούστον Ρόκετς με συνολικές του απολαβές από το συμβόλαιο στα έξι εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια, πράγμα που τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη του δεύτερου γύρου των ντραφτ.

Αγωνίστηκε για ένα χρόνο στους Χιούστον Ρόκετς σε 31 αγώνες. Σκόραρε 3 πόντους μ.ο., έχοντας 1 ασίστ και 1 ριμπάουντ μ.ό. Το ρεκόρ πόντων του σε ένα αγώνα ήταν οι 13 πόντοι που σημείωσε 2 φορές.
Τον Ιούλιο του 2007 οι Χιούστον Ρόκετς αντάλλαξαν τα δικαιώματα του Σπανούλη με τους πρωταθλητές Σαν Αντόνιο Σπερς.
Το 2008 ο Κώστας Κουφός και το 2009 ο Νικ Καλάθης υπήρξαν 2 ακόμη Ελληνοαμερικάνοι που έκαναν την είσοδό τους στο draft. Είχαν αμιγώς αμερικάνικη μπασκετική παιδεία όμως επέλεξαν ως πρώτη υπηκοότητα την ελληνική.
Στη συνέχεια επιλέχθηκαν και πάλι αθλητές με αμιγώς ελληνική μπασκετική παιδεία, ο Κώστας Παπανικολάου το 2012 και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο το 2013. Ο Αντετοκούνμπο διανύει τη δεύτερη σεζόν του στους Μπακς. Εχει παίξει σε 78 αγώνες, έχει χρόνο συμμετοχής 24.6 λεπτά και 6.9 πόντους.
Του έχουν προσδώσει, μάλιστα, το παρατσούκλι «Greek freak».

Οσον αφορά τον Κώστα Παπανικολάου, επιλέχθηκε στο νούμερο 48 του 2012 NBA Draft από τους Νιου Γιορκ Νικς. Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα τα δικαιώματά του παραχωρήθηκαν στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς. Την 1η Ιουλίου του 2013 τα δικαιώματα του Κώστα Παπανικολάου απέκτησαν οι Χιούστον Ρόκετς μαζί με 2 μελλοντικά ντραφτ πικ σε μια ανταλλαγή που έστειλε τον Thomas Robinson στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς.

Τον Ιούλιο 2013 πήρε μεταγραφή στην ισπανική Μπαρτσελόνα ενώ το 2014 μετακόμισε στους Χιούστον Ρόκετς. Εχει παίξει δύο ματς και ήδη ο μέσος όρος των πόντων του είναι 8 με χρόνο συμμετοχής 21 λεπτά.