Η ανθρωπότητα πλησιάζει στη θεραπεία του Πάρκινσον

Τα βλαστικά κύτταρα μπορεί να χρησιμοποιηθoύν για να θεραπεύσουν την βλάβη στον εγκέφαλο που προκαλείται από τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με τους επιστήμονες στη Σουηδία.

Σήμερα δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την ασθένεια, αλλά τα φάρμακα που υπάρχουν ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της νόσου. Η ασθένεια προκαλείται από την απώλεια των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που παράγουν τη χημική ουσία της ντοπαμίνης, η οποία συμβάλλει στον έλεγχο της διάθεσης και της κίνησης.

Για την προσομοίωση της νόσου του Πάρκινσον, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Lund «σκότωσαν» του νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη στη μία πλευρά του εγκεφάλου των αρουραίων. Στη συνέχεια μετέτρεψαν ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα σε νευρώνες που παρήγαγαν ντοπαμίνη και τα ενέχυσαν στον εγκέφαλο των αρουραίων. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ζημία στον εγκέφαλο αναστράφηκε.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ανθρώπινες κλινικές δοκιμές για τα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από νευρώνες, αλλά οι ερευνητές είπαν ότι θα μπορούσε να ξεκινήσουν οι δοκιμές από το 2017.

«Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα στον τομέα και ένα σκαλοπάτι παραπάνω προς τις κλινικές δοκιμές», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής ανάπτυξης και αναγεννητικής νευροβιολογίας Μάλιν Πάρμαρ.

Μία παρόμοια μέθοδος είχε δοκιμαστεί σε έναν περιορισμένο αριθμό ασθενών, όπου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιστό από τον εγκέφαλο νεκρών εμβρύων για να θεραπεύουν τις βλάβες στον εγκέφαλο. Ωστόσο οι κλινικές δοκιμές εγκαταλείφθηκαν μετά τα μικτά αποτελέσματα, αλλά περίπου στο ένα τρίτο των ασθενών που είχε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα , ο εγκέφαλος λειτουργούσε κανονικά για 25 χρόνια.

«Αυτή η έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα στο να κατανοήσουμε πώς τα βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τις μελλοντικές θεραπείες του Πάρκινσον. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν αυτή η μέθοδος δοκιμαστεί σε ανθρώπους που νοσούν», δήλωσαν οι ερευνητές.