Αμφίπολη: Ο Ηφαιστίωνας τάφηκε αποτεφρωμένος, δεν είναι ο ένοικος

Αποκλείει το ενδεχόμενο ο ένοικος του τάφου να είναι είτε ο Μέγας Αλέξανδρος, είτε ο Ηφαιστίωνας, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας, Παναγιώτης Βαλαβάνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής:

“Οι απαντήσεις θα έρθουν απο τους παλαιοανθρωπολόγους, οι οποίοι θα μας καθοδηγήσουν ώστε να φτάσουμε στην πιθανότητα της επισήμανσης του συγκεκριμένου ιστορικού προσώπου που έχει ταφεί στην Αμφίπολη.

Καταρχάς αποκλείονται κάποιοι υποψήφιοι. Αποκλείονται η Ρωξάνη με τον μικρό Αλέξανδρο που ήταν η βασική υποψηφιότητα από την αρχή. Ο τάφος είναι αφιερωμένος σε ένα άτομο, καθώς πρόκειται για στενό τάφο και άρα δεν πρόκειται για διπλή ταφή.

Το εάν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα θα μας το δείξει η παλαιοανθρωπολογική έρευνα. Φαίνεται ότι πρόκειται για ταφή και όχι για καύση, καθώς στην καύση τα κόκκαλα λιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, και διατηρούνται σε καλή κατάσταση μόνο τα πολύ χονδρά, τα μηριαία και κάποια δευτερεύοντα.

Αυτό ενισχύεται από το το γεγονός ότι βρέθηκε ένας επιμήκης τάφος, έχουμε μία εκτάδην ταφή, δηλαδή ο νεκρός είναι θαμμένος ανάσκελα. Αν είχαμε καύση, τα οστά του νεκρού θα έπρεπε να έχουν συλλεγεί σε ένα ύφασμα και να έχουν τοποθετηθεί σε μία λάρνακα.

Η παρουσία του λιονταριού μας οδηγούσε εξ αφετηρίας σε έναν άνδρα, εικασία που διαταράχθηκε από την εύρεση του μωσαϊκού με την αρπαγή της Περσεφόνης, παρά το γεγονός ότι παραστάσεις της Περσεφόνης βρίσκονται και σε ανδρικούς τάφους.

Θα έλεγα ότι μπορούμε πάντως να αποκλείσουμε τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος έχει ταφεί στην Αλεξάνδρια και δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ταφεί στην Αμφίπολη. Ο δεύτερος που μπορούμε να αποκλείσουμε είναι ο Ηφαιστίωνας, ο οποίος γνωρίζουμε ότι κάηκε. Ο Μέγας Αλέξανδρος του έκανε μία εντυπωσιακή πυρά, την οποία περιγράφει με λεπτομέρεια ο Διώδορος ο Σικελιώτης. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η προσωπικότητα, η οποία είναι θαμμένη μέσα, καθώς θα έπρεπε να βρίσκεται μέσα σε μία λάρνακα”.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα αρχαιολόγος, Ντόροθι Κινγκ, έχει εντελώς αντίθετη άποψη, χωρίς να αποκλείει τόσο τον Μέγα Αλέξανδρο, όσο και τον Ηφαιστίωνα.

Όπως λέει: “αναρωτιόμουν για ένα χρονικό διάστημα αν θα μπορούσε να είναι θαμένος στην Αμφίπολη ο Ηφαιστίωνας. Θεωρώ απίθανο, με βάση το μέγεθος του τάφου αποκλείεται να ήταν ο Νέαρχος, ενώ αντίθετα είναι πιο πιθανό ο ένοικος να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, σε σχέση με άλλες πιθανότητες που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς. Επίσης δεν αποκλείεται να βρίσκεται θαμμένος στον τάφο και ο Ηφαιστίωνας”.

News.gr