«Άμεση προτεραιότητα οι Έλληνες της Ουκρανίας»

«Η επαφή με την ομογένεια της Ουκρανίας είναι συνεχής και προσεκτική, σε μία σχέση που ήταν και είναι στενή» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος στην ειδική μόνιμη επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής απαντώντας σήμερα στο αίτημα του προέδρου Σάββα Αναστασιάδη για μία ενημέρωση της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία.

Κατάσταση η οποία, όπως είπε ο κ. Γεροντόπουλος, είναι σχεδόν ομαλή για τους ομογενείς μας, οι οποίοι δεν διατρέχουν μέχρι στιγμής κίνδυνο, μολονότι η ανησυχία είναι εύλογη και παραμένει κυρίως εν όψει του χειμώνα και τις περαιτέρω δυσκολίες που επιφέρει σε όσους έχουν μεταφερθεί σε προσωρινά καταλύματα.

«Οι Έλληνες της Ουκρανίας είναι η άμεση προτεραιότητά μας» είπε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι στο θέμα της χορήγησης ελληνικής υπηκοότητας και δελτίου ομογενή, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και τα συναρμόδια υπουργεία καταβάλλουν προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν λιγότερες από 1.000 αιτήσεις ως προς την υπηκοότητα και περίπου 4.000 για το δελτίο σε όλη την Ουκρανία και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Αριθμός αρκετά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των ομογενών μας στην Ουκρανία που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ανέρχεται στις 95.000.

Σημαντική, για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, είναι και η οικονομική βοήθεια που έχει δοθεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, επιχορηγήσεις ύψους 93.000 ευρώ για το 2014 ενώ έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα 105.000 ευρώ. Προσφάτως διατέθηκαν, όπως είπε ο κ. Γεροντόπουλος, 20.000 ευρώ για τις οικογένειες των έξι θυμάτων, ενώ 30.000 δόθηκαν στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων ως ανθρωπιστική βοήθεια και 43.000 για τα προγράμματα ελληνικής γλώσσας. Παράλληλα, ετοιμάζεται μία αποστολή 20.000 ευρώ μέσω του Ερυθρού Σταυρού που θα καλύψουν την ανάγκη φαρμάκων.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για το θέμα κυβερνητικής στήριξης της ελληνικής ομογένειας από ενδεχόμενη υπονόμευση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων εκ μέρους της κυβέρνησης του Κιέβου ως υπερεθνικής, ο υφυπουργός είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας αλλά και γενικότερα των μειονοτήτων εξηγώντας ότι στα εθνικά θέματα η ελληνική κυβέρνηση είναι και πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.

Τέλος, ο κ. Γεροντόπουλος ζήτησε από την επιτροπή τις προτάσεις της και κάλεσε τους βουλευτές στο γραφείο του, υπενθυμίζοντας επίσης ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή και εν αναμονή των τελικών προτάσεων των κομμάτων για το νομοσχέδιο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για το οποίο, όπως τόνισε, η ευρύτερη συναίνεση είναι αναγκαία πριν κατατεθεί αυτό στη Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΡΗΡ: Μία αιφνίδια διακοπή στην σύνδεση της εφημερίδας με την βάση δεδομένων ( οι Τεχνικοί μας ερευνούν τα αίτια) μας καθυστέρησε στην αναπαραγωγή της είδησης, παρά το ότι την συνεδρίαση από την οποία προέκυψαν τα ανωτέρω, παρακολουθήσαμε αυτοπροσώπως. Αργότερα, υπό τύπο αναλύσεως, θα δώσουμε εκτενή περιγραφή της συνεδριάσεως, η οποία είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον.

ΡΗΡ