Διαρθρωτικές αλλαγές αντί για νέα μέτρα-Υποχωρούν οι δανειστές για τις 100 δόσεις

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Πηγή:Newpost.gr

Με τη μάχη για το δημοσιονομικό κενό του 2015 να έχει προς το παρόν κερδηθεί, η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιστρέψουν στην Αθήνα για να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση και να προχωρήσει ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για απεμπλοκή από τα μνημόνια.

Με αφορμή τον προϋπολογισμό για το νέο έτος που θα καταθέσει την Παρασκευή στη Βουλή η κυβέρνηση, χθες υπήρξε τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, η οποία δεν έκλεισε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr από πηγή του οικονομικού επιτελείου «πήγε καλά» και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Η είδηση είναι πως αν και οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται ανυποχώρητοι σχεδόν σε όλα τα διαρθρωτικά ζητήματα, στο θέμα των 100 δόσεων έκαναν πίσω, συμφωνώντας να μην υπάρξει νέα αλλαγή στη ρύθμιση δεδομένου ότι αυτή δεν πρόκειται να περνούσε από την ελληνική βουλή, αλλά να περιμένουν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου να φανεί αν αποδίδουν τα έσοδα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Αν ναι, τότε η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού θα γίνει χωρίς νέα μέτρα, αλλά από την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και από την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης. Αν όχι, τότε η ελληνική πλευρά θα κληθεί να βρει ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί από την απώλεια εσόδων λόγω αποτυχίας του μέτρου των 100 δόσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε από τη χθεσινή σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο παρουσία του Γκίκα Χαρδούβελη, η κυβέρνηση φαίνεται ανυποχώρητη στα υπόλοιπα ζητήματα και αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λιτότητας, παρά μόνο διαρθρωτικών παρεμβάσεων που θα μπορέσουν να περιορίσουν τις δαπάνες.

Παράλληλα στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να τελειώσει αυτό το σκέλος της διαπραγμάτευσης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να εκδοθεί το τελευταίο και πιο κρίσιμοreview των δανειστών που θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για τη μέρα μετά τα μνημόνια.

Σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος, το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ως κομβικό χρονικό σημείο φαίνεται να σβήνει από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς με τις σκέψεις να στρέφονται σε μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης γύρω στις 15 του μήνα. Καταληκτική ημερομηνία είναι η 19 Δεκεμβρίου οπότε ο…Βίζερ θα βγάλει την ομάδα για…σκι, καθώς τότε τόσο το ευρωκοινοβούλιο, όσο και τα εθνικά κοινοβούλια (από ορισμένα θα περάσει η πιστωτική γραμμή) σταματούν τη λειτουργία τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Μέχρι τότε, στο εσωτερικό της χώρας οι πιέσεις για «συναίνεση» προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνονται, όπως έγινε αντιληπτό και από τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις Βενιζέλου, ο οποίος στρέφοντας το βλέμμα του προς την Κουμουνδούρου, ανέφερε ότι «πρέπει να διαμορφωθούν στη χώρα συνθήκες αρραγούς μετώπου» και η αντιπολίτευση «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στο επίπεδο ωριμότητας και υπευθυνότητας».