Εκδήλωση για τον παιδευτικό ρόλο των Μ.Μ.Ε. από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

2. Ο Γ. Φιλιππάκης-Δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών μιλά στο βήμα της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης.

Ο Γ. Φιλιππάκης-Δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών μιλά στο βήμα της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης.

Φωτογραφία: Κατερίνα Βύρου

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Σε ένα κατάμεστο από φοιτητές και κόσμο αμφιθέατρο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον παιδευτικό ρόλο των ΜΜΕ που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014 στο Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Τα ΜΜΕ σε εποχή κρίσης: Εκπαιδεύουν ή χειραγωγούν; – Μια συζήτηση για τον παιδευτικό ρόλο των μέσων μαζικής επικοινωνίας» ήταν το θέμα της εκδήλωσης, που κατάφερε να εμπλέξει σε έναν ανοιχτό διάλογο για την παιδευτική λειτουργία της δημοσιογραφικής γλώσσας τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. . Στην εκδήλωση συζήτησαν οι κ.κ. Γιάννης Κεΐσογλου, Δημοσιογράφος, μέλος Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, Βασίλης Κούτρας, Καθηγητής Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χρήστος Μπεχλιβάνος, Δημοσιογράφος, πρ. Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Εύβοιας, Στ. Ελλάδος και Πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης, Γιώργος Φιλιππάκης, Δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Δημοσιογράφος MEGA CHANNEL.

1. Από αριστερά Γ. Κεΐσογλου- Δημοσιογράφος,  Β. Κούτρας- Καθηγητής Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  Ν.Τσιτσανούδη – Μ.JPG

Από αριστερά Γ. Κεΐσογλου- Δημοσιογράφος, Β. Κούτρας- Καθηγητής Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ν.Τσιτσανούδη – Μαλλίδη – Επικ. καθηγήτρια Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Χρ. Μπεχλιβάνος- Δημοσιογράφος.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι κ.κ. Γεώργιος Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μαρία Σακελλαρίου, Πρόεδρος Π.Τ.Ν., Αν. Καθηγήτρια και Θανάσης Παπανδρόπουλος, Διεθνής Πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. . Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων η οποία και μας ανέφερε στη συνέχεια ότι όπως προέκυψε και από την εκδήλωση «ο δημοσιο-γραφικός λόγος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σήμερα ως ένα διακεκριμένο και θεμελιώδες κομμάτι της μαζικής επικοινωνίας, της διαδικασίας δηλαδή εκείνης στο πλαίσιο της οποίας πρόσωπα ή κοινωνικές ομάδες χρησιμοποιούν τα μέσα του Τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, προκειμένου να μεταδώσουν σε ένα ανώνυμο, ετερογενές και διασκορπισμένο κοινό ένα μήνυμα με γνωστικό, αλλά και υποβλητικό και συγκινησιακό περιεχόμενο, το οποίο ασκεί επίδραση στη νοοτροπία, τις αξίες και γενικά τον τρόπο θεώρησης των πραγμάτων. Κι αυτό διότι ο δημοσιογραφικός λόγος δεν μεταβιβάζει μόνον ρητές πληροφορίες, αλλά και άρρητες (ιδέες, απόψεις, μηνύματα, αντιλήψεις). Κι αυτή ακριβώς η ιδιότητά του τον κάνει να μην επιτελεί μόνον τη λειτουργία της ενημέρωσης, αλλά και σωρεία άλλων λειτουργιών, όπως για παράδειγμα σε σχέση με την κατασκευή πραγματικοτήτων, οι οποίες διαμορφώνουν ατομικές και συλλογικές ιδεολογίες, αλλά και στάσεις και στερεότυπα».

«Ο σύγχρονος τηλεοπτικός δημοσιογραφικός λόγος, πέραν των διαφόρων πρωτογενών λειτουργιών (ενημέρωση-πληροφόρηση, διαμεσολάβηση κ.α.) τις οποίες επιτελεί και επιδιώκει να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπορική απήχηση, ως ένα πολιτισμικό αγαθό, που όμως πλέον είναι και εμπορευματικό, ιδιαίτερα για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, που στηρίζουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους στη διαφήμιση. Για να επιτυγχάνεται όμως μία τέτοια επιδίωξη, προϋποτίθεται το εμπορικό προϊόν του δημοσιογραφικού λόγου να εξασφαλίζει μία σημαντική επίδραση στο τηλεοπτικό κοινό, επίδραση η οποία προαπαιτεί με τη σειρά της ένα «άνοιγμα» των media σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα και ιδιαιτέρως λαϊκά», κατέληξε η κα Τσιτσανούδη.

4. Κατάμεστο το αμφιθέατρο από πλήθος κόσμου και φοιτητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση για τον παιδευτικό ρόλο.

Κατάμεστο το αμφιθέατρο από πλήθος κόσμου και φοιτητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση για τον παιδευτικό ρόλο των Μ.Μ.Ε.”

3. Ο Χρ. Μπεχλιβάνος- Δημοσιογράφος Θεσσαλίας συνομιλεί με το ακροατήριο.

Ο Χρ. Μπεχλιβάνος- Δημοσιογράφος Θεσσαλίας συνομιλεί με το ακροατήριο.

Μέσα από ένα γόνιμο διάλογο και παρεμβάσεις μεταξύ των εισηγητών αλλά και των παρευρισκομένων ακροατών έγινε σαφές σε όλους ότι στις μέρες μας το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ που τείνει να γίνει ολιγοπωλιακό, έχει ανυπολόγιστη πληροφοριακή, πολιτική και προπαγανδιστική δύναμη, καθώς η όποια ιδεολογική επιβάρυνσή τους μπορεί να είναι συχνά απόρροια της πρόσδεσής τους σε οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης ως εργαλεία και οχήματα για την αύξηση της επιρροής τους. Κατά συνέπεια ο κίνδυνος του αποπροσανατολισμού είναι και υπαρκτός και υπολογίσιμος. Θετικό γεγονός, παρ’ όλα αυτά είναι η εξάπλωση της χρήσης του διαδικτύου που «αμφισβητεί» τη «κατεστημένη» ενημέρωση, δίνοντας «πλουραλιστικό» χαρακτήρα στην ενημέρωση, λειτουργώντας στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός κριτικού πολίτη με άποψη στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.

Πηγή: Panhellenic Post