Η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφής και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, μίλησε για την ανασκαφική έρευνα. Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι αυτή θα είναι η τελική ανακοίνωση για την ανασκαφή, καθώς πλέον ξεκινά η έρευνα για την Αμφίπολη.

Ενταση προκλήθηκε στο τέλος της παρουσίασης της κ. Περιστέρη, από δημοσιογράφους, καθώς παρότι έδειξε φωτογραφίες από τα ευρήματα, δεν έδειξε τίποτα για το σκελετό. Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ επέμειναν, ρωτώντας σε ποια στάση βρέθηκε ο σκελετός, πού και πώς, αλλά δεν πήραν απαντήσεις. Το μόνο που ανέφερε η κ. Περιστέρη ήταν ότι ο σκελετός βρέθηκε «κάτω από δύσκολες συνθήκες, σκεπασμένος με χώματα και τον μεταφέραμε με μεγάλη προσοχή για να τον εξετάσουμε». Ακόμη αναφέρθηκε στα κινητά ευρήματα του «λεγόμενου»- χαρακτηρισμό που για πρώτη φορά χρησιμοποίησε- φερέτρου και πρόσθεσε ότι τα ανθρωπολογικά δεδομένα «μάλλον» θα δείξουν ποιος είναι ο νεκρός.

Αργότερα, η κ. Περιστέρη τοποθετήθηκε εκ νέου για το ζήτημα. Αφού έδειξε μία φωτογραφία, αναφέροντας ότι πρόκειται για τα οστά που βρέθηκαν στον τύμβο, πρόσθεσε ότι «δεν μετράει μία καλή φωτογραφία, αλλά η προστασία του σκελετού».

Σε ερώτηση του iefimerida πάντως, η κ.Περιστέρη αποκάλυψε ότι ο σκελετός είναι ακόμη στην Αμφίπολη, στο μουσείο, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη σε ποιο εργαστήριο θα σταλεί το πιο σημαντικό εύρημα της ανασκαφής.

peristeri-708_1

Βρέθηκαν νομίσματα

Αίσθηση προκάλεσε στην κατάμεστη αίθουσα η αποκάλυψη που έκανε η ομάδα της Αμφίπολης πως εκεί βρέθηκαν νομίσματα του 2ου αιώνα, του Αλέξανδρου του Γ’, αλλά και στοιχεία κεραμικής, κάτι που δεν είχε ανακοινωθεί έως τώρα, προκαλώντας την έκπληξη των παρισταμένων. Σε ερώτηση για περισσότερες διευκρινίσεις για τα νομίσματα, η απάντηση της κ. Περιστέρη ήταν πως ακόμη το θέμα είναι στη φάση της επεξεργασίας, ενώ δεν δόθηκε απάντηση στο ερώτημα γιατί είναι ακόμη στο μουσείο τα επιστύλια με τις ανθρώπινες παραστάσεις, που βρέθηκαν πριν από δύο μήνες και την ύπαρξή τους αποκάλυψε ο Κώστας Τασούλας μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Πώς καταστράφηκε το πρόσωπο της μίας Καρυάτιδας

Η κ. Περιστέρη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στιγμή που βρέθηκαν οι Καρυάτιδες, μιλώντας για τη συγκίνηση που ένιωσε η ομάδα της, ενώ έδωσε και μία εκτίμηση για το πώς καταστράφηκε το πρόσωπο της μίας. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε επίχωση άμμου και ένα δοκάρι έπεσε, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο πρόσωπο της μίας Καρυάτιδας, καταστρέφοντάς τον, σύμφωνα με την εκτίμηση της κ. Περιστέρη.

Νωρίτερα, η κ. Περιστέρη είχε κάνει μία εξαιρετική,  γλαφυρή περιγραφή, αναλύοντας βήμα- βήμα τα όσα έγιναν στην Αμφίπολη. «Ηρθαμε εδώ για να σας ταξιδέψω στην  Αμφίπολη», είπε και μίλησε για τα συναισθήματα τη συγκίνηση, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «καταπληκτικά», «υπέροχα» και «εξαιρετικά», αναφερόμενη στα ευρήματα. Μίλησε για το μεγαλείο του περίβολου, αναφέροντας ότι το 2012 ο λόφος ήταν «ένα μυστήριο, αφημένος για χρόνια, αλλά κάτι μας έλεγε ότι έπρεπε να επιστρέψουμε εκεί. Και ξαφνικά, το καλοκαίρι βρήκαμε την είσοδο του τάφου και έτσι άρχισαν όλα». Ακόμη, ανέφερε ότι ο τάφος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, συνόδευσε την κ. Περιστέρη στο αμφιθέατρο και αποχώρησε.

Τεκτονικά γράμματα στον περίβολο

Στην τοποθέτησή του, ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής ανέφερε ότι βρέθηκαν τεκτονικά γράμματα -ένα «Ε» και ένα «Α»- στον περίβολο, τα οποία βρίσκονταν εκεί από την κατασκευή του, δηλαδή από τα τέλη του 10ου αιώνα, ενώ ειδικά το «Ε»- όπως σημείωσε- είναι χαρακτηριστικό της εποχής. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει διαπιστωθεί με σαφήνεια πως το άγαλμα του Λέοντα της Αμφίπολης κοιτούσε νοτιοανατολικά. Τα γράμματα στα ορύγματα, όπως σημείωσαν τα μέλη της ομάδας, δεν παραπέμπουν σε ονόματα. Είναι τεκτονικά και έχουν σχέση με οικοδομικές εργασίες την εποχή του τάφου. Ακόμη, σημείωσαν ότι οι Χριστιανοί δεν πλησίασαν τον τάφο, όπως συνέβη σε άλλα αρχαία μνημεία.

Σε ό,τι αφορά τον περίβολο, διαπιστώθηκε ότι είχαν αφαιρεθεί μάρμαρα, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε ως φράγματα σε ποταμούς, κυρίως στο Στρυμόνα και σε άλλες εργασίες οικοδομοικού τύπου. Τα 80 μ. του περιβόλου που έχουν βρεθεί είναι σε άψογη κατάσταση, ενώ έχουν εντοπιστεί και 500 τμήματά του, τα οποία έχει συγκεντρώσει η ανασκαφική ομάδα και θα γίνει αναστήλωση με αυτά.

Ακόμη, στην παρουσίαση σημειώθηκε ότι ο τάφος λεηλατήθηκε πριν γίνει η κατάχωση. Ο χώρος «συγυρίστηκε» μετά από τη λεηλασία, ενώ η επίχωση έγινε στα ρωμαϊκά χρόνια και ο τάφος ήταν τότε επισκέψιμος.

———————————————————————————————————————————————————————-

«Υπήρχε μία φήμη στην περιοχή, σε όλους τους κατοίκους που μιλούσαν για τον τάφο της βασίλισσας. Πάντοτε σκεφτόμαστε ότι κάτι μπορεί να κρύβουν όλα όσα ακούγονται σε έναν τόπο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η διευθύντρια αρχαιοτήτων Σερρών Κατερίνα Περιστέρη στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρείται σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού με αντικείμενο τις ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

———————————————————————————————————————————————————————-

“Από τα τεμάχια του λέοντος μπορούμε να δημιουργήσουμε κομμάτια του τύμβου”

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του λέοντα της Αμφίπολης είπε: “Έχουμε την ταύτιση των βασικών διαστάσεων των μαρμάρινων μελών του τύμβου Καστά, με τα τεμάχια του λέοντος. Αν τα χωρίσουμε μπορούμε να διαμορφώσουμε από τα κομμάτια του λιονταριού, μπορούμε να δημιουργήσουμε κομμάτια του τύμβου”.

“Η μελέτη του τάφου αποτελεί ακόμα αντικείμενο έρευνας και ο τάφος αποτελεί μόνο ένα μέρος του τύμβου. Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία μπορούν να συζητούνται αρκετό καιρό. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία και ασάφειες που θα διευκρινιστούν στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της αποτύπωσης και τεκμηρίωσης του μνημείου, η οποία αναμένεται να μας δώσει πολύ ακριβή αποτελέσματα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχιτέκτονας.

Αναφορικά με τον τύμβο, είπε ότι σε επίπεδο οικοδομικών φάσεων συνταυτίζονται και έχουν όμοια ιστορία.

———————————————————————————————————————————————————————-

Η διαδικασία με τον τρόπο που χτίστηκε ο τύμβος της Αμφίπολης παρουσιάστηκε καρέ καρέ στην παρουσίαση του ανασκαφικού έργου, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

 

Οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακές και δείχνουν πώς μεταφέρθηκαν τα μάρμαρα Θάσου, καταλήγοντας στην ανέγερση του Λέοντα της Αμφίπολης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ

Πηγή: iefimerida.gr, NewsBeast.gr, News.gr, Newsit.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.