Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 3 Δεκεμβρίου 2014


Η επιτυχής επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Νέα Υόρκη, η παραίτηση του Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα και οι εκλογές για Δήμαρχο στην Πάφο στις 11 Ιανουαρίου, η οικονομική κατάσταση των Δήμων και οι ατασθαλίες στον Κάτω Πύργο, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ολα καλά!”, γράφει ότι έγινε με επιτυχία η επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας και όχι αντικατάσταση της και πως τα καλά νέα ανακοίνωσε τα μεσάνυκτα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μέσω Twitter. Αλλού γράφει ότι εκλογές για Δήμαρχο στην Πάφο στις 11 Ιανουαρίου ύστερα από την παραίτηση Σάββα Βέργα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “νέα…θαύματα στον Κάτω Πύργο” με τον κοινοτάρχη Κάτω Πύργου να φέρεται να πλήρωσε στην Ρουμανία διάφορες υπηρεσίες ξενοδοχείου με το νόμισμα της χώρας, και εισέπραξε το ίδιο ποσό με επιταγή από το κοινοτικό συμβούλιο.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Εγινε διόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας”, γράφει ότι γύρω στα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η χειρουργική επέμβαση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Οπως ανέφερε ένας από τους θεράποντες γιατρούς του Προέδρου, ο δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου πρόκειται για μια σοβαρή διαδικασία ωστόσο ο ΠτΔ βρίσκεται σε καλά χέρια ενώ το συγκεκριμένο κέντρο που εισήχθη είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως. Αλλού γράφει ότι ο Βενιαμίν Νετανιάχου έδιωξε δύο Υπουργούς και προκηρύσσει εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν φτάνει στους Δήμους το χάλι τους αδυνατούν και να εισπράξουν.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Κέρδισε τη δύσκολη μάχη” γράφει ότι νικητής εξήλθε ο Πρόεδρος Αναστασιάδη στην δύσκολη μάχη που έδωσε χθες στην Νέα Υόρκη, καθώς η εγχείρηση για διόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από το κελί παραιτήθηκε ο Σάββας Βέργας, οκτώ μέρες μετά την άρνησή του να παραιτηθεί. Αλλού γράφει ότι “πρόταση για έρευνες κοιτασμάτων στην στεριά” βρίσκεται ενώπιον της Κυβέρνησης και εξετάζεται από το Υπουργείο Ενέργειας και πως οι Αμερικανοί προτείνουν συνεργασία για “εναέρια σεισμογραφικά”.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Δέλεαρ η Πάφος για να βγει ο ΔΗΣΥ από τη γωνιά” γράφει ότι ενώ ο παφίτικος κόσμος προσβλέπει σε μια ακέραιου χαρακτήρα υποψηφιότητα που θα βγάλει τον Δήμο Πάφου από τα σκάνδαλα και την διαφθορά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προσεγγίζει ήδη συγκεκριμένο υποψήφιο του ΔΗΚΟ στην βάση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Αλλού γράφει ότι “ακτίδα φωτός” από την αναστήλωση μνημείων, κι ότι με την συμβολή του UNDP αποκαταστάθηκε και το τέμενος της Ευρέτου. Αλλού αναφέρει ότι η ΠΕΟ αύριο Πέμπτη καλεί τους εργαζομένους να μετέχουν στην κινητοποίηση την οποία διοργανώνει το Κόμμα Ενάντια στις εκποιήσεις.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Ο Δήμαρχος Πάφου παραιτείται από την θέση του” γράφει ότι ύστερα από πίεση από τα κόμματα και το Υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας παραιτήθηκε από την θέση του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο καθηγητής Stephen Hawking είπε ότι η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να δει το ανθρώπινο γένος να εξαφανίζεται. Αλλού γράφει ότι βγήκαν τα ξίφη έξω καθώς η φαγωμάρα συνεχίζεται στο ΔΗΚΟ.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ)