Η Βρετανία αποπληρώνει το δάνειο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Εκμεταλλευόμενη τα χαμηλά επιτόκια των αγορών η βρετανική κυβέρνηση τα καταβάλει ποσό ύψους 2,4 δισ. ευρώ.Britain's Chancellor of the Exchequer George Osborne and Chief Secretary to the Treasury Danny Alexander leave the Treasury to present the Autumn Statement to Parliament in London

«Μπορούμε επιτέλους να πληρώσουμε τα χρέη που συνήφθησαν για να πολεμήσουμε στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν, αναφερόμενος στα δάνεια που είχε συνάψει η αγγλική κυβέρνηση, το ποσό των οποίων ανέρχεται σε 1,9 δισεκ. στερλίνες (2,4 δισεκ. ευρώ).

«Αποτελεί ένδειξη της δημοσιονομικής αξιοπιστίας μας και είναι επίσης μια καλή συναλλαγή για τους σημερινούς φορολογουμένους», διαβεβαίωσε. Πράγματι, η κυβέρνηση θα επωφεληθεί από τα σημερινά πολύ χαμηλά επιτόκια για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις αγορές.

Περισσότερα από 120.000 πρόσωπα κατέχουν δάνεια που χρονολογούνται από την εποχή αυτή και οι βρετανικές αρχές θα έρθουν σε επαφή μαζί τους προκειμένου να τους τα αποπληρώσουν.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, η Βρετανία έχει πληρώσει από το 1917 περίπου 5,5 δισεκ. στερλίνες για τόκους δανείων που χρονολογούνται από τον Μεγάλο Πόλεμο.

Η χώρα θα αποπληρώσει επίσης ομόλογα που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Η χώρα είχε τότε χρεωθεί πολύ μετά το σκάσιμο, το 1720, μιας κερδοσκοπικής «φούσκας» που έμεινε στην ιστορία ως «η Φούσκα των Νότιων Θαλασσών».

Η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει τον Οκτώβριο την αποπληρωμή παλαιών χρεών, αλλά για ποσά μικρότερα απ’ ό,τι αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Fortunegreece.com