Κρίσιμες ώρες…

Κρίσιμη για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αναμένεται να είναι η σημερινή (Πέμπτη) συνεδρίαση του Euro-working Group, καθώς θα συζητηθεί το ενδεχόμενο τεχνικής παράτασης του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στήριξης πέρα και από το τέλος του 2015.

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομόλογους του της ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τριμερή, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και μετά να ακολουθήσει η συμφωνία για την επόμενη ημέρα, δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, με νέα επιστολή αναμένεται να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στις παρατηρήσεις της τρόικα, επί του προγράμματος παρεμβάσεων που της απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών.

Η λύση της επιστολής επελέγη μετά από σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό οι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κι ενώ ακυρώθηκε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τριμερή.

Στάση της Αθήνας είναι πως δεν συζητά προσθετά μέτρα, παρότι οι δανειστές φαίνεται να εξωθούν τα πράγματα σε οριακό σημείο, επιμένοντας στην ύπαρξη του δημοσιονομικού κενού το 2015.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί εκνευρισμός, για τη στάση των πιστωτών. «Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία, αλλά όχι με κάθε κόστος» επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι δανειστές ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως η απόσυρση της μείωσης (κατά 30%) της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση του φόρου πολυτελείας και του φόρου στα τσιγάρα και το αλκοόλ. Επιμένουν επίσης σε αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων αλλαγών σε έως 100 δόσεις.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ως μια κίνηση καλής θέλησης, η Αθήνα συναινεί μόνο στην ψήφιση μιας μεταβατικής διάταξης που θα προβλέπει πως, αν διαπιστωθεί αστοχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, την 1η Ιουλίου να δρομολογηθούν οι ρυθμίσεις για την απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς και της αύξησης του φόρου στα τσιγάρα και τα ποτά, αλλά και του φόρου πολυτελείας.

Πηγή: skai.gr